Kabinpersonalets 10 beste tips for å fly med barn

10 smarte ting som gjør flyturen til en lek

La flyreisen med barn bli en god opplevelse. Og pass på at barnet ikke bruker setet foran som klatrestativ eller sparkepute.            Foto: Odd Roar Lange

La flyreisen med barn bli en god opplevelse. Og pass på at barnet ikke bruker setet foran som klatrestativ eller sparkepute. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Å reise med fly med barn kan være alt fra et mareritt til en lek. Men ofte kommer det an på hvordan du har planlagt reisen.

1) Velg flytider som passer til barnas døgnrytme. Å starte en charterflyreise klokka 03.00 om natta kan være det samme som å be om trøbbel.

2) La barnet få pakke sin egen bagasje selv. Snakk om hvordan og hvorfor dere pakker. Og ja, det er alltid plass til noen lekesaker, tegnesaker og favorittkosebamsen på reisen (med mindre det er en gigant dere har vunnet på tivoli).

3) Møt opp tidlig på flyplassen. Store flyplasser har også en familiesluse som dere kan bruke til sikkerhetssjekken. Å ha det travelt er også en sikker vei mot trøbbel før reisen i det hele tatt har startet. Forberede barnet på hva som skal skje i sikkerhetskontrollen.

4) Pakk håndbagasjen smart. Bruk gjerne små gjennomsiktige poser slik at det er lett å finne igjen ting i bagasjen under reisen. Pakk så lett som mulig. Men husk å ha med ting som underholder underveis. Flyturer kan være kjedelige.

5) Lad opp mobiltelefoner/nettbrett etc på forhånd. Ta med ekstra batteri (powerbank) og ledning til å lade om bord på flyet. Prøv å bruke lademulighetene på flyplassen slik at dere ikke er tom for batterikapasitet før flyreisen har startet.

6) Ta med en overaskelsespakke som du har i bakhånd dersom alt går på tverke. Eller den kan selvsagt være belønning underveis på flyturen. Det trenger ikke være kostbare saker.

7) Ta med en liten pute og et lite teppe. Dette kan du også spørre kabinpersonalet etter dersom du har glemt det. Men en liten favorittpute er en sikker vinner for trøtte barn.

8) Velg sete. Dersom barnet får vindusplass så er det selvsagt mulig å la seg underholde av det som skjer utenfor vinduet (litt begrenset underholdningsverdi når man er 10000 meter oppe i lufta), mens midtgangplass gjør det enklere å komme seg på toalettet. la gjerne barnet få røre litt på seg når flyet er i lufta. Men midtgangen er ikke en lekeplass, men arbeidsplass for kabinpersonalet. Hvor kjekt ville du synes det er å ha løpende barn rundt din egen arbeidsplass (med mindre du jobber i barnehage…)

9) Skriv reiseskildring. Ta med en bok hvor dere skriver ned og tegner reiseopplevelser sammen. Denne blir også et kjært minne senere.

10) Ta med egen mat og drikke. Flymat er sjelden en vinner hos små barn. Ta heller med brødskiver som er smurt hjemmefra. Ta også med en tom vannflaske gjennom sikkerhetskontrollen. Denne fylles med vann inne på flyplassen. Det er ingen grunn til å kjøpe rådyr mat og drikke på flyplassen. Husk å ta med våtservietter. Du får garantert bruk for dem.

GOD TUR