Her er de hemmelige soverommene på flyet

Se hva du må gjøre for å komme deg dit

Her sover de som flyr KLMs Boeing 747 400.  Rommet er rett bak pilotenes seter.
                  Foto: Odd Roar Lange

(Odd Roar Lange):  Og sjansen for at du får besøke dem er heller liten. Disse hemmelige rommene i KLM-flyet er det bare noen få utvalgte som får glede av. Og de skjulte rommene brukes bare på de lange flyturene.

Hvile i lufta

Nå er flyet inne til rutinesjekk.                                                    Foto: Odd Roar Lange

For når kabinpersonalet, kapteinen, styrmannen og de andre som jobber om bord er i aktivitet for din og min komfort og sikkerhet, er det selvsagt behov for at de kan ta en hvilepause innimellom.

KLMs Boeing 747 400 med navnet Hong Kong er inne til sin sikkerhetssjekk, og da får absolutt alle funksjoner om bord ettersyn.
Det samme gjelder det eksklusive, men meget enkle soverommet til de som styrer og navigerer flyet i fra det som kalles flight deck ( styrehuset foran i flyet). Her er det noen enkle køyer, ikke ulike de du finner i seilbåter – der det er et egen sikkerhetsnett som gjør at de ikke skal falle ut av køya.

God natt

For de kabinansatte er det et eget soverom oppe i 2. etasje, bak World Business Class.
For å komme opp hit må man gå opp en bratt og svært smal trapp, opp til sju senger. Fire på den ene siden, to på den andre. Kun atskilt av en lav karm.
De ansatte har egne KLM-pysjamaser som de skifter til for å hindre at arbeidsklærne blir krøllete.
I dette soverommet, som også minner om en trang lugar på en seilbåt, er det ingen vindu, men en nødutgang som gjør at de kan komme seg i sikkerhet ned i bagasjerommet på flyet dersom det er behov!

Her sover kabinpersonalet.                                                    Foto: Odd Roar Lange

Alltid på jobb

Det er også nødutstyr til bruk ved eventuelt trykkfall i kabinen. Selv om de har pause er de kabinansatte klare til innsats på svært kort varsel hvis det skulle være behov.
Dermed er den eneste sjansen til å få bruke disse soverommene at du tar deg utdannelse som gjør at du får jobb i et flyselskap. Alternativet er enklere: Prøv å få deg litt søvn i setet ditt blant passasjerene. Vil du ligge godt kan du kjøpe billett på World Business Class, hvor setene kan slås ned til liggeposisjon.

Slapp av, håndbrekket er på.