Nå blir det restaurant ved Mount Everest

Slik tar de matlagingen til nye høyder.

(Odd Roar Lange): Hvordan skaper du en skikkelig fest ved foten av verdens høyeste fjell Mount Everest? Det prøver den tidligere Noma-kokken James Sharman og hans fem kolleger å finne ut av. Noma ligger i København og er en av verdens aller beste restauranter.
Prosjektet denne gangen heter One Star House Party  og  de skal skape 20 restauranter i 20 land i løpet av 20 måneder, og er blitt omtalt i blant annet Condè Nast Traveller.

Til topps

Den 10. desember startet de en ti dager lang trekkingtur i Nepal. Turen skal ende ved Everest base camp. Og den 18. desember vil de servere en storslagen lunsj til en gruppe på 15 inviterte middagsgjester og deres sherpaer på Everest base camp, 5360 meter over havet.

"Nesten 7000 mennesker har søkt om å få være med på turen", sier 25 år gamle Sharman til CN Traveller.

De har ikke betalt en krone for noen markedsføring, men latt delinger i media gjøre jobben.  Sharman har med seg kokkene Jack Donohoe, Joseph Lidgerwood, Kevin McCrae, restaurantsjef Trisha McCrae og Ginny Kim.

Lokalmat

De dro til Kathmandu og her planla de et fire-retters måltid og handlet inn lokale råvarer. Menyen er alltid inspirert av vertslandets mat: I Vietnam, for eksempel, serverte de vannbøffelhjerte med fiskesaus karamell, og i San Francisco , brukte de oppvarmet sand fra Big Sur strender å lage skiver av rå blekksprut ved bordet. Siden den nepalske kosthold er i stor grad vegetarianer, vil Everest måltidet også være kjøttfri, sier Sharman. Som mener at dette skal gjøre det lettere å oppbevare ingredienser på den ukelange turen til base camp. 

Her kan du lese hele historien.

En One Star House Party-middag koster vanligvis rundt $ 125 per person, men på denne ekspedisjonen har alle betalt $ 1050 for all-inclusive tur, som dekker overnatting, måltider, guider, og transport til og fra Kathmandu.
- Vi kan ikke love at vi kommer til å ha vegger, eller at møblene vil vare hele kvelden. Men fordi det vi har laget er så rå og upolert og ærlig opplevelse tror jeg dette er svært minneverdig opplevelse, mener den tidligere Noma-kokken.