På dette hotellet vil de gjerne gjøre feil du kan le av

Derfor kommer du garantert til å like deg der

IMG_7494.jpeg

Hornbæk i Danmark: (ODD ROAR LANGE): Se for deg et hotell der de ansatte gjerne gjøre feil som gjestene kan le høyt av. Eller som gjerne gjør feil under serveringen, som ville gitt minuspoeng i en hotelltest. Da er du kommet til Hotel Hornbækhus i den lille byen Hornbæk på Nord-Sjælland. Du kommer deg hit med bil eller tog, en drøy halvtimes kjøring nordover fra København og 13 kilometer nord for Helsingør.
Og inne i løvskogen dukker det gamle hotellet fra 1904 opp. Hotellet åpnet opprinnelig som pensjonat, for velkondisjonerte københavnere som tok med seg familien på sommeropphold i nord.

Okkupasjonen

Og som så mange hotell i Skandiavia har også Hotel Hornbækhus en dramatisk historie fra den andre verdenskrig. Tyskerne okkuperte hotellet, men lot eieren få beholde halvparten til ordinær hotelldrift. Lite visste de at det lille huset fire meter fra hotellbygget også huset mottandsbevegelsen. Ingen av tyskerne trodde at danske motstandsfolk kunne være så gærne.

I dag er det fred og ro som preger hotellet. Et hotell som ble stengt ned for å gjennomgå en total renovering, og som åpnet igjen våren 2018. I ny og spennende drakt.

-Vi er klar for vår andre sommersesong og har forhåpentpigvis lært noe av feilene fra i fjor, ler en av de ansatte. For hotellet drives med godt humør og stor entusiasme. Verken eierne eller mange av de ansatte hadde noen særlig erfaring fra hotelldrift. Men de har lykkes for fullt. Hotellet har 39 rom og ligger en kort rusletur fra den lange sandstranden i Hornbæk.
Denne sommeren har de også åpnet sitt nye nabohotell, Villa Strand. Her bor man i ett av de 15 rommene og huset ligger enda nærmere stranden. Perfekt for morgenbad eller kveldsbad.

Learning by doing

-Vi tok sjansen på å lære underveis. Og vi satser på varme og sjarme. Her serverer vi en felles dagens middg klokken 19.00 hver kveld. Prisen er 150 kroner. Det samme koster en flaske vin. Og det betyr at veldig mange av dagens middagsgjester er fra lokalbefolkningen. Vi serverer på langbord, og ønsker å sette gjestene sammen slik at ukjente mennesker blir kjent med hverandre. Ofte er man litt beskjeden i starten. Men så løsner det, og vi har bidratt til å spae mange livsvarige vennskap, sier Fia Svanekier ved Hotel Hornbækhus, mens hun står i den stor sommerhagen på hotellet.
-Her er vi ikke redd for å jokke i spinaten, eller som dere sier på norsk: Tråkke i salaten og å gjøre feil.
Vi ser at gjestene elsker det. Det uformelle sammen med det sommerlige, blomstrene på tapetet, de fargerike putene, nyrenoverte gamle møbler og kunsten på veggene. Det er slik vi vil ha det.
Det kan se tilfeldig ut. Men deet er selvsagt gjort med omhu. Og gjestene kan gjerne kjøpe med seg møbler hjem. Da dra vi bare på bruktbutikker, loppemarkeder eller antikvitetsbutikker og kjøper inn nye, sier Svanekier.
-Vi ønsker å gjenskape litt av dem mange har opplevd i Hellas. der man drar på besøk og spiser hos «taxisjåførens fetter». Det er det virkelig gode liv. Og det er så viktig at folk snakker med hverandre.

Drømmesommer

Danmark har en rekke badehotell, og Hotel Honrbækhus er et av disse. Hornbæk er et av danskenes sommerfavoritter og befolkningsantallet eksploderer om sommeren.
Du kan velge mellom flere badehotell i den lille kystbyen. Badehotellet Bretagne er et av dem, som byr på et mer luksuriøst hotellopphold enn Hotel Hornbækhus. Men begge byr på den danske hygge.
Eierne av Bretagne, Anne og Kasper Hærbøl, har også startet ny sommerrestaurant like ved stranden: Hornbæk Bar & Restaurant bør absolutt besøkes, enten for lunsj eller middag. Eller kanskje bare et glass drikke på terrassen.

Hornbæk er også hjembyen til Ilse Jacobsen, som i Norge kanskje er mest kjent for gummistøvler og regntøy. Men som også har eget kurbad/spaanlegg, egen restaurant og selvsagt flere butikker. Når du først er i Hornbæk - ikke glem å besøke Albi´s kaffebar. Byen har mange fine bruktbutikker, hyggelig små butikker og en fantastisk sandstrand. Hornbæk passer både familier, for vennegrupper, jenteturer eller kjæresteturer.
Les mer om turer og opplevelser i Nord-Sjælland.