Bilferie i sommer? Dette beviset bør du ha i hanskerommet

Så enkelt er det å skaffe seg beviset som så mange glemmer

5543c546-5d3e-4807-b8cf-734802d9ac5d.jpg

(ODD ROAR LANGE): Tusenvis av nordmenn skal på bilferie i sommer. Selv er jeg en av dem som planlegger årets biltur. Og da er det viktig å huske å ta med de riktige tingene.
Selv om du kan kjøre i store deler av Europa uten trafikkforsikringsbevis – det som gjerne blir kalt Grønt kort – anbefaler forsikringsselskapet If at du har med dette likevel i hanskerommet.

Raskere løsning

– Det viser seg at de fleste skadesituasjoner lettere løser seg når du kan vise Grønt kort. Vi vet om flere norske sjåfører som har fått bøter fordi de ikke kan bevise at bilen har en gyldig ansvarsforsikring, sier informasjonssjef Sigmund Clementz i If.
– Alle vet jo hva gult og rødt kort er, men færre kjenner til Grønt kort. Det er et bevis med varighet av tre måneder på at du har ansvarsforsikring på bilen din, forklarer han.
Alle norske kjøretøyer skal ha ansvarsforsikring, og dette er pålagt av myndighetene.

Dette er skjemaet du bør ha med deg på ferie.

Dette er skjemaet du bør ha med deg på ferie.

Gratis i posten

Du får tilsendt Grønt kort kostnadsfritt ved å henvende deg til forsikringsselskapet ditt før du reiser ut på ferie. Hos flere selskaper kan du enkelt bestille kortet på nettet med leveringstid noen dager, hos andre må du ringe for å få kortet tilsendt.
Selv om det er lettere å skaffe Grønt kort enn å stå i kø for å fornye passet, bør du likevel gjøre det i god tid før bilferien i Europa.
– Vi anbefaler at du bestiller på nettet hvis selskapet har den muligheten, det går raskest og er enklest, anbefaler Clementz.
Pass også på å ha med internasjonalt skademeldingsskjema i hanskerommet.
Og mitt råd er at du leser gjennom dette nøye før du starter på reisen. Det er sannsynligvis mer enn nok stress og kaos dersom du kommer ut for et uhell eller en ulykke.

Tre måneder varighet

– Har du norsk bilforsikring, er ansvarsforsikringen gyldig i EØS og Sveits. I øvrige deler av Europa, og i Israel og Tyrkia, gjelder forsikringen på reiser av tre måneders varighet. Forsikringen må være betalt for hele perioden Grønt kort skal gjelde for, sier Sigmund Clementz i If.
En rekke land utenfor EØS er med i Grønt kort-samarbeidet, og disse landene krever fremvisning av Grønt kort for å tillate grensepassering. Straffen for ikke å ha med et grønt kort, er at man må kjøpe en «grenseforsikring» for det landet man kjører inn i. Disse forsikringene er ofte ganske kostbare.
I EØS-området er det ikke kontroll ved grensen, men det kan kreves dokumentasjon ved trafikkuhell.-

Slik får du tak i Grønt kort

Ta kontakt med forsikringsselskapet ditt i god tid før reisen skal gjennomføres. De store forsikringsselskapene har nettsider hvor det er enkelt å bestille kortet kostnadsfritt. Hos noen selskaper må du ringe eller sende e-post til kundeservice.

Husk å beregne noen dager for levering. Leveringstiden kan variere noe fra selskap til selskap, men tar vanligvis fra tre-fire virkedager til en ukes tid.

Les mer om bilferier: