Derfor bør du dra på konsert i sommer

Derfor bør du dra på konsert i sommer

Det er ikke de andre som redder Festival-Norge

Fine omgivelser, fin musikk. Det er mye bedre enn Tidal og Spotify.          Foto: Odd Roar Lange

(Odd Roar Lange):  Det er mulig å leve med bare Tidal eller Spotify - hvis du er en som lytter til musikk. Det er imidlertid ikke mulig å leve av Tidal og Spotify dersom du er musiker. 
Da er du avhengig av konsertarrangører, festivaler, scener - og av et betalende publikum.
Norge må være en av de landene med aller fleste festivaler i forhold til folketallet. Det finnes ingen komplett oversikt over antall utendørskonserter og festivaler i Norge.

De store og de små

Det finnes festivaler i små, private hager. Og det finnes på store nasjonale scener og arenaer. I mellom disse: et tusentalls andre steder for utendørskonserter og -scener.

Vi kan kanskje være enig om én ting: Norge er ikke alltid noe utpreget sommerland. Skal du på utendørskonsert i juni eller juli er det ikke usannsynlig at du må kle deg som for en skitur i påska. 
For den duggfriske ølen og kjellerkalde hvitvinen er rett og slett kjølig i neven - veldig mange ganger.

Jeg er imponert

Hvert år er det festivaler og konsertarrangører som trekker inn årene. De gir opp av ulike grunner. Som oftest skyldes økonomiske grunner. Hver sommer dukker det opp nye arrangører, nye arrangement og nye festivaler. Drevet av entusiasme og håp om å lykkes. De er oppmuntret av lysten til å gjøre noe for andre.

Jeg er imponert over disse som prøver. De som bruker fritid, sparepenger, lånte penger og låner fritid fra andre til å prøve. 

Skyhøy opplevelse

I jazz- og fotballbyen Molde har konsert- og festivalarrangøren fått en ny musikalsk tilvekst denne sommeren: Skyhøyt - med Skyhøyt Livescene og Skyhøyt Festival
Det er bare å reise seg i beundring over initiativet. For dette kan gjøre den lille byen til et bedre sted å feriere i og til å bo i.

Livescenen i fjæresteinene i pinsehelga fikk en god musikalsk start med blant andre Kari Bremnes og Morten Abel, men økonomien fikk en trang fødsel grunnet dårlig publikumsfremmøte. 

Noen ganger kan det bli ensomt på festival...           Foto: Odd Roar Lange

Unnskyldningene

Hva er det du husket best fra foregående somre? Kanskje er det sommerfesten, konserten eller festivalen?
Det er mange unnskyldninger for ikke å gå på konsert eller festival i sommer. Men det er ikke så mange som er gode. 
Kanskje er du en av dem som hevder at: Nei, vi ikke på konsert.

Kanskje er du en av dem som endte opp hjemme på terrassen fordi det paradoksalt nok var så mye å velge mellom ...

Flere festivaler er alltid bra. For det skaper kompetanse og arrangørrutine, det skaper inntekter for musikere som trenger inntekter for å lage ny musikk og nye show. Og det utvikler en festival- og konsertkultur. 

Derfor bør kulturlivet kollektivt bidra til musikalske og kulturelle nyetableringer. Det er bra for kulturlivet selv, for reiselivet, for media - og det bra for de som bor i Norge og de som besøker oss.

De som kom

Du er kanskje en av dem som kom? Som bidro og som sørger for at det er liv laga også neste gang. Og som fikk med deg en kortreist (eller langreist) opplevelse som gjør at Sommer-Norge blir litt bedre.
Og som gjør at reiselivsnæringen kan tjene litt mer penger - slik at de har et tilbud også i vinterhalvåret.

Hvor høyt?

Kanskje har Skyhøyt, som er et av veldig mange eksempler på festivalgründerne i Norge, en drøm å nå like høyt og langt som arrangørene Momentium i Ålesund? De som startet med sommerfesten i fjæra på øya Giske og som nå fyller Colorline stadion med Jugendfest og konserter i byscenen Terminalen.  

Eller som Trondheim Concerts, som er i ferd med å bli en stor og anerkjent konsertarrangør med verdensartister som Robbie Wiiliams, Sting, Elton John og Van Morrisson - for å nevne noen. 
Eller å gjøre som Svein Bjørge, som har tatt over Norwegian Wood og flere andre festivaler. Og flere er på veg.

Kommer du i sommer?  Kari Bremnes synger ved flere festivaler i sommer. Foto: Odd Roar Lange

Kortreiste opplevelser

Rekken av spel, konserter og festivaler i Sommer-Norge er meget lang.

Det er lett å kritisere mange av dem for bookingen, for valg av artister, for programvalg og for detaljer som kunne vært annerledes. Det er enda lettere å ta turen og å bidra. For det er publikum som utgjør den store forskjellen når en oppsummerer om en konsert og festival blir vellykket. 

Mange av konsertene i sommer arrangeres nær der du bor. Du kan selvsagt se på dem som en utgiftspost og fokusere på at du - som rett er - ikke skal ha dårlig samvittighet om du ikke drar.
Eller du kan se på det som en mulighet til en fantastisk kortreist opplevelse.
Gjerne kombinere det med grilling i fjæra, eller med å ta med kjæresten og bo på hotell i din egen by.
Du kan se på det som en sjanse til å kombinere en deilig fjelltur, skogtur eller båttur på dagtid og kulturell opplevelse på kveldstid.
Du kan gå på konsert først og ta deretter med deg gode venner eller kjæresten på en bar.
Du kan få en fenomenal opplevelse for veldig lite penger - hvis du vil.

Et valg for fremtiden

Og husk at arrangøren ikke overlever på velmente gode ønsker om et langt liv, men av billettinntekter, publikumsoppmøte og handlelyst.

Alternativet er at vi ender opp med bare Tidal og Spotify. Og det kan vel ingen av oss leve med?

«Jeg sverger - det beste tangerer både sex og sjokolade i nytelse»

«Jeg sverger - det beste tangerer både sex og sjokolade i nytelse»

Jeg tar aldri fly fra Gardermoen uten å gjøre dette først

Jeg tar aldri fly fra Gardermoen uten å gjøre dette først