Hva mener norske turister om cruisegjestene som forsvant?

Nå skal de finne disse svarene

IMG_0725.jpeg

( ODD ROAR LANGE): Nesten alle cruiseskip er borte fra norske fjorder. Det er stille på Vestlandsfjordene. Koronaen stanset hele Big-Cruise-næringen, og året som skulle gi rekordhøyt besøk for en rekke havner fikk i stedet rekordlavt besøk.

Ingen vet hvordan de kommende cruise-årene blir. Og nå skal Vestlandsforskning undersøke hvilke konsekvenser dette har det for økonomi, utslipp og for lokalsamfunn.

Dette skal de gjøre

Fylkestingene i Rogaland, Vestland og Møre og Romsdal samarbeider med Vestlandsforsking for å studere konsekvensene av at cruiseskipet forlot Vestlandet i 2020, og kanskje i mange år fremover. Med støtte fra Vestlands regionale forskningsfond vil de kartlegge hvordan koronapandemien påvirker cruiseturismen til Vestlandet.
Prosjektet har tittelen «Effekter fra Covid-19 på cruiseturisme til Vestlandet», med kallenavnet ECOVET.

Dempet reiselysten

Corona-pandemien har lagt demper på reiser over hele verden, og den norske reiselivsnæringen er hardt rammet. Cruisebransjen er blant dem som har fått et alvorlig slag, og ECOVET har som mål å kartlegge hva den kraftige reduksjonen i cruiseturisme har å si for Vestlandet. Forskerne og de tre fylkeskommunene skal kartlegge konsekvenser i sammenheng med tre pilarer for beregning:

(1) Hvilke økonomiske konsekvenser har tapet av cruiseturisme i 2020, dvs. hvor stort er inntektstapet?
(2) Hvor ille er utslippene i løpet av en sesong med redusert cruiseturisme?
(3) Hvordan svarer innbyggere og norske turister til typiske turistbyer på spørsmålet om cruiseturister?

Endring i cruisesatsingen

Prosjektet vil diskutere bærekraftige tilpasninger innen turisme på kort og lang sikt med en bredt sammensatt referansegruppe. Her møtes representanter fra cruisebransjen, cruisedestinasjoner, offentlige porteføljer, maritim industri og forskere regelmessig i løpet av prosjektperioden.
Studien er et forprosjekt og har en økonomisk ramme på 750 000 kroner. Prosjektet starter i juli 2020 og varer til mars 2021.