Et julemarked med en spesiell mening

En ekstra grunn til å besøke Gamlebyen i Fredrikstad

Juletreet i Gamle Fredrikstad er vakkert, men skjuler en dyster hemmelighet. Alle foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Førjulstida er en tid for så mangt. Også en tid for ekstra mye søppel. Det er kanskje ikke noe vi tenker så mye på til daglig. Men i Fredrikstad, eller nærmere bestemt «Gamle Fredrikstad», vil du få en påminnelse. På den gode måten.

Uvanlig pynt

For andre året på rad er juletreet på torget pyntet med julelys - og med noe helt spesielt. Treet er nemlig pyntet med «uønskede gjenstander» som er funnet i fjære og langs svabergene i en av landets vakreste skjærgård.

Det står midt på torget i Gamlebyen i Fredrikstad og er dekorert med stillehavsøsters og glass og plast som er funnet i sjøen og fjæra rundt Fredrikstad.

Et slag for miljøet

Visit Fredrikstad og Hvaler, Miljøstiftelsen Elv og Hav og Guerrilla Plastic Movement står bak den utskjelte pynten. I hovedsak stillehavsøsters, glasskår og drivved, men også plast fra kanner, patronhylser og mye annet. Alt plukket på strender i Oslofjorden.
Reiselivsorganisasjonen Visit Fredrikstad og Hvaler er et av de destinasjonsselskapene som har vært mest tydelig i kampen for et renere hav. Og dette er et av prosjektene for at vi ikke skal glemme den viktige kampen for et renere hav.

Foto: Odd Roar Lange

Årets marked

De tre siste helgene i desember arrangeres det julemarked i Gamlebyen. Her finner du både butikker og utstillere som du ikke finner noen andre steder. I seg selv er det en grunn til å dra til Fredrikstad på førjulsbesøk.

Filmbyen

Gamlebyen var kulisse for «Kristiania Magiske Tivolitheater», fjorårets julekalender på NRK. Flere av gatescenene er filmet i Gamlebyen, blant annet julemarkedet, utsiden av «Frognerhaven kafé» og hovedpersonen Luka sin bakgård.

I år er også flere av Gamlebyens gater med i den nydelige julefilmen «Teddybjørnens Jul».

I 2019 var Øistein Blyant på besøk i Gamlebyen og lagde Øisteins Juleblyant.

Her kan du lese reportasjen om fjorårets juletre i Fredrikstad, som ble kalt juletreet fra helvete.

Og her kan du lese alt du trenger å vite om julemarkedet i Gamle Fredrikstad 2022.

Pepperkakebyen finner du på Fredrikstad Museum. Foto: Odd Roar Lange

Om The Travel Inspector:

Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.
Og er også ansvarlig for reisereportasjer og nyttige reisetips på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.