Når det blir mørkt kommer det vakreste lyset til Smögen

Se hva de gjør for å skape stemning ved havet

IMG_20190912_200909.jpeg

Smögen i Sverige (ODD ROAR LANGE): Hvert år mistes 13000 fiskegarn på havet. Det utgjør en enorm miljøtrussel. Og kampen for å få de tapte fiskegarnene til lands og ufarliggjort er heldigvis intensivert.
På den svenske vestkyst-øya Smögen har gamle garn og tau som er funnet i havet fått et nytt liv: Som kunst.

Lyser opp mørke kvelder

Smögen er kjent som seilerparadis og partyplace om sommeren. Men så snart skolene starter om høsten er turistene borte. Det har gitt dvaletid i Smögen. Helt til kreative Dulce Ahlberg dukket opp med sin idé om lyskunstfestivalen Island of light.
Hun ønsket å gjøre noe mer enn å ha sommerutstilling i eget atelier, og funderte på muligheten til å ha billedkunst på svabergene eller andre utendørsutstillinger.
(Alle fotos: Odd Roar Lange - klikk på bildene for å se dem i større format)

For barn og unge

-Men vi trengte noe som kunne fungere både hvis det regnet, blåste eller var lavt skydekke. Og da endte vi opp med lyskunstfestival, forteller Dulce Ahlberg. Portugiseren som først flyttet til Göteborg og videre nordover langs vestkysten til Smögen. Og i 2018 så lystkunstfestivalen høstkveldens lys for første gang. Over 30 000 publikummere strømmet til havneområdet for å oppleve lys- og lydinnstallasjoner på nært hold. Skoleelever i fjerdeklasse bidro med sine lykter i lysopptog til sentrum. I år var det hele utvidet til både fjerde og femteklasse.
Opptoget var lengre og finere enn noen gang da festivalen ble gjennomført over tre kvelder i midten av september.
Fiskegarn og tau som er blitt hentet opp fra havet blir - i tillegg til selve lysinstallasjonene - også gjenbrukt til sperrebånd og praktiske formål når det er nødvendig.

Suksess for reiselivet

Med utsolgte hotellrom, fullt på restauranter (som tidligere har sesongstengt tidligere) og fantastisk stemning når lysene tennes i høstmørket, er Smögens lysfestival blitt en stor suksess. For meg var den aller største opplevelsen å bli med båten Soten ut på sjøen for å få oppleve festivalen fra sjøsiden. Lysistallasjoner som lyste opp eller svigermors tunge på en av bohuslänkystens øyer, lysbilder på husvegene, eller filmen av mennesker som klatrer opp det store vanntårnet. Regnbuen over himmelen som startet på Halö fyr og landet 40 km unna var rett og slett fantastisk.
Lysene tennes klokka 20.00 og slokkes klokka 24.00 Det beste er å rusle rundt på slutten av kvelden, når det ikke er så mange andre ute.
- Hele lyskunstfestivalen er gratis for tilskuerne. Men de kan kjøpe en spesielt armbånd dersom de ønsker å spleise på utgiftene vi har. Det er en fabelaktig opplevelse å få arrangere festivalen. Og jeg gleder meg allerede til neste september. Da er det klart for den tredje lyskunstfestivalen ved den svenske vestkysten, smiler Dolce Ahlberg.
Hvem festivalen passer for?
Først og fremst bør man sette av minst to netter til opplevelsen for å kunne få med seg alt. Den passer fint for hele familien, og et ekstra pluss for folk som jobber med reiseliv som som jakter på gode arrangement for å utvide turistsesongen. Med Island of light har du nemlig fått en svært god idé til etterfølgelse.
PS: Husk å bestille overnatting tidlig. Smögen Hafvsbad er et godt førstevalg med spaanlegg, restaurant og kort veg til bryggen. Og ikke glem å bli med på dagvandringene i Smögen mens du venter på kveldslyset.

Her ligger Smögen.

Her ligger Smögen.

Les mer om Vest-Sverige her.
Og om Bohuslän og Västsverige her.
Her finner du mer informasjon om Smögen.