«Hevder at Skjeldam stod bak press mot kommunelegen»

Derfor måtte Hurtigrute-lederen gå fra jobben

Skjermbilde 2020-09-17 kl. 17.37.54.png

(ODD ROAR LANGE): Toppsjef Daniel Skjeldam beordret driftssjef Bent Martini til å kontakte Hadsel kommune, og be om at det ikke kom frem at det var Hurtigrutens skip som hadde mistenkt smitte. Det hevder Martini i granskingsrapporten som ble lagt frem på en pressekonferanse i Oslo torsdag ettermiddag. Skjeldam benekter påstandene fra Martini, skriver avisa Nordlys (krever innlogging).
Skjeldam skal i følge rapporten ha visst at smittevernlegen i Hadsel mistenkte at en passasjer fra det forrige cruiset med samme skip hadde blitt smittet ombord.

Hva skjedde om bord?

I granskingsrapporten går det fram at driftsdirektør Bent Martini hevder Skjeldam ba Martini om å kontakte smittevernlegen i Hadsel, for å forsikre seg om at Hurtigruten ikke ble nevnt i en planlagt pressemelding.

Daniel Skjeldam nekter for at dette har skjedd, slik det står beskrevet i rapporten:
Leder 1 (Martini) har forklart at vedkommende ble instruert av Leder 2 (Skjeldam) om å unngå omtale av Hurtigruten i omtalen av smittetilfellet.
Leder 2 (Skjeldam) har forklart at slik instruering ikke fant sted, og at vedkommende var opptatt av hvilken dokumentasjon kommunen hadde for å omtale Hurtigruten all den tid det ble opplyst at FHI og involverte personer i Hurtigruten mente at smitten ikke hadde skjedd om bord.

Påtrykk fra Martini førte til at Hurtigruten ikke ble nevnt i pressemeldingen fra Hadsel kommune

Samme ettermiddag informerer Skjeldam styret.

«Rett før kl. 17.00 informerte Leder 2 styret i Hurtigruten Group om hendelsen per e-post. I e-posten fremgår det at personen sannsynligvis ble smittet etter vedkommende gikk av Roald Amundsen, samt at FHI støtter at det ikke er nødvendig å varsle gjester».

Skjeldam har forklart at de ville avvente testresultat fra familien til pasienten i Hadsel fra den første seilasen før de varslet passasjerene.

Leder 2 (Skjeldam) og Leder 3 (Asta Lassessen (som har overnatt jobben etter Martini) har forklart at det ble ikke tatt noen beslutning hva gjelder varsling av presse og passasjerer, fordi man avventet testresultat for reisefølget til den smittede passasjeren fra Seilas 1.

Senere samme kveld mottok Skjeldam en mail fra Martini.
«Klokken 19.55 sendte Leder 1 en statusoppdatering til Leder 2 med blant annet Leder 3 i kopi hvor det fremgikk at man klarte å unngå at smittevernlegen nevnte Hurtigruten i sin pressemelding».
Her gikk det også fram at reisefølget til passasjeren i Hadsel hadde testet negativt. Dette valgte Hurtigruten å tolke som en bekreftelse på at smitten kunne komme fra andre steder enn MS «Roald Amundsen».

Dagen etter ble det klart at testene til mannskapet som var fraktet til UNN, var positive.
Skjeldam varslet styret en time før Hurtigruten valgte å offentliggjøre saken, og deretter å sende ut en pressemelding.
Du kan lese hele denne saken i granskingsrapportens sider 31 og 32.

Måtte gå etter krangel

I denne artikkelen på Thetravelinspector.no ble det 5. august slått fast at konserndirektør for maritime operasjoner, Bent Martini, som er operativ leder for drift av av både skip og hotell, kunne også gå en utrygg høst i møte - hva jobben angår. Det skulle vise seg å være riktig.
Fire dager senere ble Martini ble fjernet fra jobben sin. Midlertidig, ble det sagt den gangen. Det er foreløpig uklart om han kommer tilbake i jobben sin.

Hvem kan redde Hurtigruten?

I granskingsrapporten går det også frem at Skjeldam ble informert om smittemistanke på skipene på et tidlig tidspunkt.
Spørsmålet mange stiller seg er om Daniel Skjeldam bør gå av - for å gjenreise tilliten til Hurtigruten?
Eller om det er en bedre løsning, den styret skisserer: At de har full tillit til at Skjeldam og hans ansatte er de beste til denne jobben.

Her du lest disse sakene