Julegavetips: Seilerboka som ble helt konge

Derfor er «Mitt ramsalte liv med sjefen» er godt julegavetips

53517NO.jpg

(ODD ROAR LANGE:): Få, om noen, har betydd mer for norsk seilsport enn kong Olav. Hvor det er noen så må det kanskje være kong Harald. For selv om Norge er i verdenstoppen når det gjelder olympiske medaljer innen seiling, så er det ikke til å komme fra at det er mange lag med støv på de fleste av dem.
Og, seiling har med sin kompleksitet, utallige klasser, og uforståelige matematiske system ikke vært sportsjournalistenes yndlingssport.
Vi har ikke så mange helter innen norsk seilsport, og veien til avisspaltene har være (ufortjent?) lang i blant. Så har ikke seilsporten gjort det enkelt for seg selv med sin relativt høye sigarføring og blazerfaktor. Og denne skildres nært i denne boka, som er er skrevet av en av kong Olavs nære venner.

Fornektelsen

Jeg har fulgt norsk seilsport tett siden slutten av 90-tallet. Først gjennom Knut Frostads seiling i Whitbread Round The World Race (senere Volvo Ocean Race). Og er så vidt jeg kjenner til den eneste som har intervjuet kong Harald mens jeg satt på do og han lå foran meg.
Dersom du liker slike historier, eller kjenner noen som gjør det så skal du kjøpe Steff Herberns boka «Backstage med kong Olav - Mitt ramsalte liv med Sjefen».
300 utrolig sider spekket med seilhistorie, og fremfor alt: historier om kong Olavs private liv. Både på slottet, på sykehus, på Bloksberg, på reiser, på kongeskipet - og i seilbåter.

Steff Herbern sparer ikke på konfekten. Her er det tett mellom avsløringer, drinkene, guttehumor og lune historier. Hvor mange hundre avisforsider kunne ikke dette ha blitt?

Drama på nært hold

Steff avslutter boka med å oppsummer at boka er hans kjæringhetserklæring til kong Olav. Den første norske seilerkongen. Og det fornemmes også i starten av boka, hvor han forteller om dramatikken da kongen fikk hjerneslag da de to så Dagsrevyen sammen.
Herremin hatt, for et øyeblikk. Og du får et innblikk i en verden de fleste av oss aldri får oppleve.
Når jeg velger å gi boka toppkarakter så er det nettopp for disse historiene. Og et leken og elegant språk. Det er mye lukt, farge og smak i boka. Og den er vanskelig å legge fra seg. Her er det lett å se for seg de muntre øyeblikkene, sinte skipssjefene, raseriet over bagateller og storsinn over de største blemmene.

Det hemmelige livet

Forfatteren tar oss med på innsiden av kongeskipet, slottet, Hankø Yacht Club og flere av verdens seilklubber. Et unikt innblikk i en verdens som er forbeholdt fiffen. Og han er raus med karakteristikker, på godt og vondt. Boka byr på latter og hoderysting. Og undring og beundring. Og utallige fyllekuler, damehistorier, små og store skandaler. Komemr vi noen gang til å få lese noe lignende om kong Harald? Jeg er i tvil.

Dette er en av de mest fascinerende bøker om kongehuset og norsk seilsport noen sinne.
— Odd Roar Lange - The Travel Inspector

Når 6-eren på terningen holdt på å ryke så er det for et noe «forgubbet» syn på homofile og på kvinner som har krysset Steff´s og kongefølgets spor.
Hadde boka vært utgitt i 1990 så hadde det vært forståelig. Siden den utkommer i 2018 så hadde det vært bra med et selvransakende elegant tilbakeblikk på akkurat disse passasjene.
Men, så er det dette med ærlighet, da. Vi får tåle den - på godt og vondt.
Dersom du liker seiling, seilsport, seilhistorie og god fortellerglede så er dette boka du skal kjøpe til deg selv til jul.
Eventuelt gi bort til en som liker det samme som deg.
Denne boka anbefales.

terning6thetravelinspector.jpg

Fakta:
Mitt Ramsalte liv med sjefen - Av: Steff Herbern

Forlag: Egmont
Trykkeår: 2018
Pris: Veil. Kr 379.-