Nå blir det gratis å komme hit - endelig

Fylkesmannen opphever omstridt tillatelse

Turister som ville besøke Nordkapplatået måtte betale 285 kroner for å komme inn. Nå har Fylkesmannen bestemt at Scandic må avvikle betalingsordningen.
Fellesorganisasjonen Norsk Friluftsliv, som samle 16 ulike friluftsorganisasjoner, sendte i fjor inn en klage til Fylkesmannen i Finnmark. Klagen ble sendt inn fordi Norsk Friluftsliv mente at kommunestyret i Hammerfest hadde gitt Scandic en tillatelse til å ta betalt, i strid med friluftsloven.

Misforhold

Denne gir rett til gratis adgang til friluftsområder. Det er kun tillatt å ta betalt for drift og vedlikehold, og Fylkesmannen mener 285 kroner ikke står i forhold til det som venter utendørsbesøkende på Nordkapp.
Når Scandic nå ikke har tillatelse til å kreve inngangsavgift, blir det gratis å besøke platået. Sånn blir det fram til kommunestyret gir ny tillatelse.
– Vi har ikke løyve til å ta betalt nå, så for dem som vil besøke platået nå i romjula vil det være helt gratis, sier Håkon Knudsen i Scandic til NRK.
Inngang til Nordkapphallen koster fortsatt penger. Hotellkjeden jobber også med å etablere en parkeringsavgift, for parkeringsplassen for besøkende. Den skal være på plass i januar 2020.
Fylkesmannen viser til at det er flere punkter i forvaltningsloven og friluftsloven som ikke er fulgt, forteller NRK.

Det regnes med at mellom 250 000 og 300 000 besøker Nordkapp hvert år.
Det er et «klart misforhold mellom avgiftens størrelse og de tiltak gjort på området,» slår Fylkesmannen fast. Dermed bryter inngangsprisen med friluftsloven.

Guest UserKommentar