En god turist en en turist som kommer tilbake

Slik kan du finne de beste reisemålene og gjøre en viktig forskjell

Har du et smil til overs? Foto: Odd Roar Lange

Har du et smil til overs? Foto: Odd Roar Lange

Reiselivet er en av flere næringer som mener at de er «den nye oljen». Den kan det godt være bruk for, når vi alle vet at dagens forbruk av olje - og dermed inntekter - ikke kan fortsette i dagens voldsomme tempo.
Jeg har gjennom de siste årene sett hvordan turisme, sammen med andre ting i samfunnet, er kommet ut av kontroll. Og jeg har brukt de siste månedene på å finne ut hvordan vi kan reise og oppleve på en mer bærekraftig måte enn vi har gjort frem til i dag. Og jeg har funnet frem til reisemål som har satt bærekraft, klima og økologi på dagsorden på en seriøs og troverdig måte.
Jeg vil dele disse stedene med deg. fordi jeg vet at mange virkelig ønsker å være mer fornuftig og forsvarlig i sine valg av reisemål og ferievalg. Men at de ikke helt vet hvordan man går frem og hvor man skal reise.

Det er noen som skal ødelegge

IMG_9308.jpg

Det er noen som har quick-fix-løsninger» som «det-er-bare-å-slutte-og-fly», eller «la-bilen-stå».
Vel, det er ikke alltid at enkle løsninger er de beste.
Og jeg er redd slike utspill bygger opp fronter og uenighet som egentlig ikke er der i det virkelige liv:
For det finnes andre muligheter.
Og du har rett når du tenker at nordmenn og skandinaver ikke kan redde verden alene.
Men vi kan gjøre en forskjell, selv om vi er få. For også andre steder i verden er det mennesker som tenker som oss, og som ønsker å bidra for et bedre klima og økt bærekraft (bærekraft betyr: bra for økonomien, bra for naturen, bra for lokalbefolkningen). Derfor skal du ikke tenke at ditt valg ikke betyr noe.
Dersom du begynner allerede i dag så kan du være med på å skape noe nytt. Og din innsats er viktig.

Et lite smil - en stor forskjell

Turismen er viktig for veldig mange land, også Norge. Men de bærekraftige reisemålene trenger din hjelp for å bli lønnsomme. Tenk litt på det før du velger årets reisemål. Kanskje du skal satse litt kortreist i år?
Og husk at din oppførsel på hjemstedet ditt er et bidrag til å få turistene til å trives, og til å komme tilbake år etter år. Et lite smil, litt roligere atferd i trafikken, å slippe noen foran deg i køen i butikken.
Det handler om service, vennlighet og stemning. Og her kan du gjøre en forskjell. Enten du er borte eller hjemme.
Når du ser cruiseturister stå rådville med kartet opp-ned, eller syklister som sykler der det ikke er lurt eller lov, eller en campingbil som har parkert feil. Gi dem din hjelp, ikke fingeren.

Vi kan sammen gjøre en forskjell

Er du en god turist, eller en god vert? Det er så lite som skal til. Foto: Odd Roar Lange

Er du en god turist, eller en god vert? Det er så lite som skal til. Foto: Odd Roar Lange

Det er flere en meg som har følt uroen i kroppen over å ha gått seg bort eller ved å bryte et lands sykkelregler.
Det er da jeg tenker på innbyggere i land som ikke har fått det samme utrolig heldige utgangspunktet som oss i Skandinavia. Men, allikevel så er de så hyggelige, de deler det lille de har, og de har et smil til overs.
Det er en av grunnene til at vi ønsker oss tilbake. Det handler ikke bare om lave priser og høy sol.
Tenk så flott om Norge kunne fått rykte på seg å våre den vennligste landet i Norden.
Det handler om deg og meg. Og om hvordan vi oppfører oss, slik at turistene kommer tilbake og bidrar til at norske reiseliv virkelig blir den nye oljen.
Da ville vi virkelig ha gjort en forskjell.

Nå skal du få hjelp

Og så handler det om å finne reisemål som gjør at vi setter mindre negative avtrykk i naturen. Som for eksempel ved å bli lengre på ett reisemål og heller ta dagsturer ut herfra, ved hjelp av sykkel eller lokaltransport. Jeg skal gi deg mange gode steder du kan velge på reisesiden thetravelinspector.no.
Og vise det steder å spise og bo når du først er kommet frem til reisemålet. Det kan være reisemål du må bruke fly eller bil for å nå, men som du kan oppleve på en mer bærekraftig måte når du er kommet frem. Reduserer vi klimaavtrykket vårt med 10 eller 20 prosent i år, så blir det kanskje 30 prosent neste år osv. Og veldig viktig: Vi viser andre hvordan det kan gjøres. Det er lettere enn du tror.
Sammen skal vi gjøre en forskjell - og det begynner med meg - og deg!

Lik The Travel Inspectors Reisetips på Facebook