Nå kommer vaksine-passet som redder reisen

Noen ønsker å droppe vaksine. Men er det lurt hvis du skal reise?

Er du klar for vaksinen?   Det kan bli vanskeligere å reise for dem som ikke har vaksinepass. Foto: Odd R Lange

Er du klar for vaksinen? Det kan bli vanskeligere å reise for dem som ikke har vaksinepass. Foto: Odd R Lange

(ODD ROAR LANGE): Norge og en rekke andre land jobber med ulike former for vaksinasjonsbevis i forbindelse med massevaksineringen mot covid-19.
Danske helsemyndigheter har kommet lengre enn de norske, og er snart ferdig med sine planer for å rulle ut vaksinepass. Dette kommer i tillegg til det ordinære vaksinasjonskortet som man ofte må ta med på reiser til en rekke land i verden.

Gyldig ved reise

Danmark, som har vært hardt rammet av covid-19-pandemien, har nå straks klare sine vaksinepass som danskene kan bruke for å vise at de har tatt vaksinen.
Det danske helsedepartementet sier til Danmarks Radio at passet er gyldig dokumentasjon ved reise - både inn i Danmark og for reiser til andre land. Hvilke land det er snakk om er foreløpig ikke kjent. Men både EU og Verdens Helseorganisasjon arbeider med å ferdigstille en felles mal, slik at vaksinepasset kan brukes i flest mulig land.
Også norske myndigheter jobber med et vaksinasjonsbevis. Men myndighetene her hjemme har foreløpig ikke sagt noe om at passet gir fritak fra f.eks. karantenebestemmelser ved reiser inn og ut av Norge.
Men det er ventet at Norge følger reglene som innføres for EU/EØS .
Nekter du vaksinering kan både fotballkampen og sydenturen ryke. Og vaksine eller ikke vaksine, glem ikke at sommerferien 2021 ikke henger i en tynn nål.