I denne byen oppfører nordmenn seg som idioter

Kan noen varsle foreldrene deres, vær så snill

Red light district i Amsterdam.                                   Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Turistbyen Amsterdam er kjent for mye. Tresko, tulipaner, kanaler, ost, sykler, pannekaker, shopping og gene we er noe av dette.

Og prostitusjonsstrøket Red Light District med some coffeeshops.
Turisme er i ferd med å bli et problem for Amsterdam. Og nå vil byen begrense den.

A guide to Amsterdam's Red Light District

Amsterdam's infamous Red Light District is a carnival of vice, with skimpily-clad commercial sex workers in brothel windows, raucous bars, haze-filled 'coffeeshops', strip shows and mind-boggling museums. It's not for everyone. The Red Light District in Amsterdam is awash with blazes of neon and almost endless vice.

Triste menns oppførsel

Man kan si mye positivt om nordmenns oppførsel i utlandet. Men lite er mer trist enn manges idiotoppførsel i Red Light District Amsterdam. Der små og halvstore grupper av nordmenn, tilsynelatende godt påvirket av alkohol, drar på støyende privatbasert sightseeing i det særegne sentrumsområdet der prostitusjon, sex-butikker og coffeeshops preger gatene.

Film og video

Red Light District er en av de mest populære turistattraksjonene i Amsterdam. Men det handler om å oppføre seg skikkelig - også her.                                                           Foto: Odd Roar Lange

Red Light District er en av de mest populære turistattraksjonene i Amsterdam. Men det handler om å oppføre seg skikkelig - også her.                                                           Foto: Odd Roar Lange

Der mennene gjerne stiller opp seg utenfor de rød-lys-opplyste vinduene hvor de prostituerte kvinnene står «på utstilling».
Og de nøyer seg ikke med en nysgjerrig kikk. I stedet tar de opp mobiltelefoner og filmer de prostituerte samtidig som de kommer med kjipe tilrop og gestikuleringer. Og de avslører seg selvsagt med språket. På norsk. Og det gjør meg vondt. 
Dett er gutteturer, idrettslag, arbeidskolleger. Det er menn på tur utenfor landets grenser.
Som åpenbart ikke kjenner anstendighetens grenser. 
Hvor lavt er det egentlig lov å synke, mens vi allikevel mener at de fortjener respekt?

Be dem ta seg sammen

Tristere blir det neppe. For dette er blant våre dårligste ambassadører på utenlandsreiser. 
Neste gang du ser noen du kjenner eller vet om legge ut eller dele slike filmsnutter håper jeg at du sier i fra til dem hvilken ussel oppførsel de har.
Eller, dersom du er med på turen; si stopp, dette er ikke noe vi skal gjøre!
Prostitusjon og trafficking er ikke morsomt eller noe man trenger å harselere med. Verken i Amsterdam eller andre steder.
Jeg er temmelig sikker på at disse stusselige mennene, både norske og utenlandske, aldri hadde turt å gjøre dette alene. De gjør det fordi de er en del av en gruppe og gjerne fordi de er beruset. Men det blir selvsagt ikke bedre av den grunn.

Hva er det egentlig med menn - særlig menn - som når de drikker og er på byen føler at de kan trakassere prostituerte? Etter mitt syn er det de mest stusselige taperne som er størst i kjeften når de prøver å være morsomme - eller ufine - i kjeften og håndbevegelser mot prostituerte.
Det er mulig det handler om kunnskapsløshet. Men det tyder på at noen bør ta en alvorsprat med dem. Det må gjerne gjøres i full offentlighet siden det er i slike omgivelser de åpenbart liker.
Eller, gi et tips til mora hans.
Hun trenger virkelig å ta en prat med han.