Denne reisetabben kan du unngå med én hånd

Så lett å havne i, så enkelt å unngå

(ODD ROAR LANGE): Å bruke betalingskort er for mange blitt en dagligdags hendelse. Vi taster pinkoder uten å følge så godt med på hvem som kan se koden vår. For det vil jo helst gå bra…

Men det gjør ikke alltid det. Og når du er på reiser er du et lett bytte for svindlere. Ved både butikker, restauranter, barer, hotell og bilutleiefirma er det blitt mer og mer vanlig med overvåkningskamera. Vi tror det er for vår egen sikkerhet. Men husk at overvåkningskameraet også kan brukes til å avsløre pinkoden din.

Dette gjør tyvene

Og dermed mangler de bare kortet ditt. Som om det skulle være vanskelig å kopiere? Det er svært enkelt å lage en kopi av chip-brikken i kortet. For eksempel ved at de først gir deg en betalingsterminal som viser seg å ikke virke. De bytter den raskt med en annen, og lar deg betale via denne. Betalingen går gjennom, og du tror alt er såre vel. Du vet ikke at den første terminalen var en regelrett kopieringsmaskin for kredittkort.
Så snart du er ute av butikken starter arbeidet med å lage nytt kort, og å finne pinkoden via overvåkningskameraet. Nå er det en enkel jobb å tømme kortet ditt for penger.

Dette gjør banken

Banken ser at uttaket er gjort via kort og pinkode. Dermed vil de raskt konkludere med at du ikke har passet godt nok på pinkoden din. Dette betyr igjen at de kan avslå erstatningskravet. Dette har Høyesterett gitt dem medhold i. I beste fall vil du få igjen noe av tapet, men først etter å ha måtte dekke 12000 i egenandel.

Dette skal du gjøre

Pass ekstra godt på pinkoden din.
Bruk alltid kredittkort, ikke debetkort.
Ha alltid med deg minst to ulike kort, som oppbevares atskilt.
Dersom den første betalingsterminalen ikke virker, vær ekstra påpasselig ved pinkodetasting.

Advarsel: Denne tabben kunne kostet meg hele reisekassa

(Odd Roar Lange) Det er de små tabbene som kan får store konsekvenser når du er på reise. Som å bli svindlet, for eksempel. Derfor lærte jeg av denne hendelsen.