Hit bør du dra på ferie i 2019

Reisevinnerne - og dette vil overraske mange

Hvor vil du dra i 2019? Kanskje hit, til vietnamesiske Poh Quoc. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Hvor bør du reise i 2019? Dersom du vil være smart så reiser du kanskje litt mindre enn i 2018, men smartere. For mens kloden lider under den stadig økningen i ikke-bærekraftige reiser så er det mitt aller beste råd for 2019: Reis med hodet, ikke bare med lommeboka.
Vårt eget hjemland fikk en stor oppsving i besøket fra nordmenn i sommer. Første halvår var bestillingstempoet for sydenturer like bra som tidligere år. Men fra St.hans-tider var det nesten bråstopp. Det varme og fine været fikk nordmenn til å ferie i eget land. Nå knytter det seg svært stor spenning til 2019.
Reisetrender må ikke forveksles med reisenyheter. Med trender menes populære reisemål som er aktuelle for mange.

Norge

Bruk feriedager i Norge neste sommer. Og gjerne litt utenfor allfarveg, som her: Flåmsbana.
Foto: Odd Roar Lange

Ferier i eget land er blitt populært. Ikke minst fordi reiselivsaktører har bygget opp attraktive reisemål. Stier i naturen blir steinsatt av sherpaer fra Nepal, nasjonale turiststier rustes opp, satsingen på bærekraftige reisemål øker - og reiselivet skjønner at satsing på kvalitetsopplevelser lønner seg. Finn frem til en dag det ikke er turistskipanløp i Flåm, ta med sykkel på Flåmsbana opp til Myrdal og sykle den siste delen av Rallarvegen tilbake til Flåm.
Eller dra til Trysil og opplev skibygdas fabelaktige sykkelsatsing, fjellturer og høydepark.

Danmark

Vår nabo i sør er fortsatt et populært reisemål for nordmenn, og kommer til å være det også i 2018. Min anbefaling er å prøve den nordlige delen av Sjælland i 2019. Her finner du området som kalles den danske riviera. Har du fulgt med på serien Badehotellet på TV2? Lær deg kunsten å på på badehotel i 2019. Helenekilde, Strand & Badehotellet Marienlyst og Hotel Bretagne er noen av dem. Regionen ligger bare en halvtimes kjøring nord før København. Men livet går saktere og badestrendene er utrolige. Det er også mulig å leie sommerhus, men vær tidlig ute for utvalget er noe begrenset i forhold til Jylland. Danmark til å være et av de best besøkte ferielandene - av nordmenn.

Dra på badeferie på Nord-Sjælland, som her ved Tisvildeleje. Foto: Odd Roar Lange

Nå kan du lære deg kunsten å bo på badehotell

Badehotell er det motsatte av travle forretningshotell. Her er det ikke noen som skal ha det travel til morgenmad. Og det er ingen som ser rart på deg om den inntas i badekåpe og med vått hår. Badehotell er det nærmeste du kommer krysningen av et privat sommerhus og et hotell.

Sverige

Den svenske vestkysten er blitt mange nordmenns faste feriefavoritt. Valutakursen i forhold til den norske, er mer vennlig enn den danske. Og for mange så er en kortere biltur til svenskekysten mer å foretrekke enn fly/båt til Danmark. Skal du ha en rimelig ferie i Sverige så er det smart å enten være tidlig ute med bestillingen, eller å vente helt til slutt og å satse på restplasser. Husk at du ikke alltid finne de laveste tilbudene via internett. Å ringe utleiestedet er ofte å foretrekke.
Jeg anbefaler gjerne en tur til Varberg i 2019. Varbergs kusthotell med bademuligheter og spa er et godt valg. Og en tur til surfe- og naturparadiset Apelviken, med gode restauranter og fine campingplasser ligger like ved. Varberg ligger like sør for Göteborg.

Strendene ved Varberg frister. Foto: Odd Roar Lange

Montenegro

Havnepromenaden i Perast. Foto: Odd Roar Lange

Montenegro er et meget godt ferievalg. Du kan ta fly til Podgorica, hovedstaden i Montenegro, eller fly til Dubrovnik i Kroatia og deretter kjøre til Montenegro.
Landet har både fjell og fjorder, er rik på kultur og åpner øynene for en ny verden for solsugne nordmenn. Det er et lite land og lett å komme seg rundt med leiebil. Jeg anbefaler gjerne at dere bor i Kotor eller Porto Montenegro. Ikke glem en tur til den lille kystbyen Perast.

Albania

Se østover, dra til Albania. I alle fall hvis du vil ha veldig mye for pengene og et nytt og spennende land. Foto: Odd Roar Lange

Se østover, dra til Albania. I alle fall hvis du vil ha veldig mye for pengene og et nytt og spennende land. Foto: Odd Roar Lange

Dette landet suser opp en storfavoritt for dem som vil litt utenfor turistallfarveg og som vil ha veldig mye for pengene. Albania har jobbet hardt for å få landet og turismen på fote. Og dersom du var i Hellas på 80-tallet så vil du trolig kjenne igjen følelsen av de vil så gjerne, men ikke alltid lykkes 100 prosent. Kollektivtransport og renovasjon henger litt etter, men samtidig er Albania svært sjarmerende og veldig, veldig billig. Har du lyst til å «være blant de første» turistene så er du litt for sent ute, men du er allikevel tidlig nok til å få mye varme og vennlighet for pengene.
Bo ved havnebyen Durres og ta en dagstur til hovedstaden Tirana.

India og Vietnam

Verden føles mindre når antall flyavganger til fjerntliggende områder øker og prisene på billetter synker. Den indiske delstaten Goa i India og øya Poh Quoc i Vietnam er reisemål som kommer til å innfri ønskene dine om kultur, natur, sol, bading og minner for livet.
Goa er for mange kjent for «hippie-strendene», mens Poh Quoc er i ferd med å gjennomgå en voldsom omveltning i retning av en turistøy. Resortene dukker opp på rekke og rad rundt om på øya. Min anbefaling er JW Marriott Phu Quoc eller Le Jardin.
På vakre Goa anbefaler jeg overnatting og opphold på Yab Yum Resort.

Jeg trodde jeg skulle til et helt vanlig hotell ...

Turen fra flyplassen til Yab Yum ved Ashvem beach var unnagjort på en drøy time. Og du skjønner kjapt hvorfor du skal leie bil med sjåfør og ikke kjøre selv ...

Spania

Lanzarote satser stort på økologiske viner. Du kan besøke vinmarkene om du vil. Foto: Odd Roar Lange

Lanzarote satser stort på økologiske viner. Du kan besøke vinmarkene om du vil.
Foto: Odd Roar Lange

Nordmenns foretrukne sydenland kommer til å være populært også i 2019. Men noen av de populære feriemålene på fastlandet har fått sterk kritikk for overturisme. Barcelona er et eksempel på dette. Det samme er Palma på Mallorca. Gran Canaria er mange nordmenns favoritt, men når du først skal dra til Kanariøyene så kan det gjerne være smart å prøve en annen opplevelse enn den «vanlige». Det kan være Fuerteventura, Tenerife, La Gomera eller kanskje den åttende øya: La Graciosa.
Lanzarote er på ingen måte en nykommer, og mange tenker kanskje på vulkanøya som kjedelig. Men da har de ikke besøkt de gamle vingårdene, som takket være tradisjonelle metoder og ny satsing på økologisk vin skal bringe vinøya Lanzarote tilbake til gamle høyder. Ta den korte flyturen ut fra Las Palmas til Lanzarote og få med dere hulene under lavaen Cueva de Los Verdes før dere drar hjem. Det er rett og slett magisk,

Hellas

Nordmenn får åpenbart ikke nok av de greske øyer. Skiathos, Kreta, Kos og Rhodos kommer til å være blant de mest populære reisemålene. Men også øya Karpathos må regne med å få en turistvekst i 2019.
Hellas har vært den store chartervinneren i 2018, og ikke noe tyder på at det skal endre seg året som kommer.

Tyrkia

Det er neppe noen tvil om at Tyrkia kommer til å gjøre et byks på statistikken over ferierende nordmenn. Det eneste som kan ødelegge dette er at det uforutsigbare regimet skulle gjøre noe dramatisk som gjør at vold og terror igjen blusser opp. Både SAS og Norwegian setter opp direktefly til Tyrkia neste sommer. Det samme gjør flere av reiseselskapene i Norge. Jeg blir ikke overrasket om antall norske turister fordobles neste år. Antalya og Alanya er byen (og omland) som kommer til å ta unna den største veksten. Tyrkia kommer trolig til å passere Kroatia i popularitet. Men det betyr ikke at Kroatia er noe dårlig valg. Her vil jeg absolutt anbefale deg å droppe Split og Dubrovnik på grunn av overturisme, og heller sette kursen til den nordlige Pularegionen. Her er det færre turister og lavere priser.

Følger du med på Thetravelinspector.no så vil du snart finne større reportasjer og flere tips om de aktuelle reisemålene som er omtalt i denne artikkelen.