Nå kan du sikre deg pass til halv pris

For snart er det klart for årets passtrøbbel

(ODD ROAR LANGE): Myndighetene lanserer snart det nye norske passet. Men passet vil etter stor sannsynlighet være gyldig bare halvparten så lenge som dagens pass. Dersom du bestiller pass nå vil du med andre ord kunne få passet til halve prisen i forhold til dem som venter til høsten.
Fra 1. januar 2020 ble det dyrere å bestille nytt pass. Da økte nemlig prisene med 120 kroner. De som rakk du å kjøpe seg nytt pass før mandag 30. desember må du ut med « bare» 450 kroner for voksne og 270 kroner for barn under 16 år.
Men etter nyttår steg prisene til henholdsvis 570 og 342 kroner. Dette er klart etter at Stortinget godkjente forslaget til ny passlov. Men nå foreslår regjeringen at passet skal være gyldig bare halvparten så lenge.

Nytt pass til høsten

For myndighetene ønsker å lansere sitt nytt pass til høsten.
Det er foreløpig ikke bestemt hvor mye det nasjonale ID-kortet, som etter planen lanseres mot slutten av 2020, skal koste.
Det nye passet, med nytt design og sikrere innhold, skal etter planen også være klart fra den samme perioden.
Det er ventet at de nye passene bare vil være gyldig i fem år av gangen, mot 10 år i dag. For i forslaget til ny passlov har regjeringen gjort rede for den samfunnsøkonomiske analysen av redusert gyldighetstid for pass.
Mens dette er regelen i dag: «Passet er gyldig i ti år etter utstedelsesdagen. Departementet kan gi forskrifter om begrenset eller forlenget gyldighetstid.»
Dersom du vil ha et pass som er gyldig i 10 år så må du altså sikre deg det nå.