Hvor mye skal du tipse for rydding av hotellrommet?

Det er fort gjort å gå på en kjempesmell

Hvor mye skal vi betale for at noen skal rydde i sakene våre? Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Du ankommer hotellet etter en togreise eller flyreise. Sjekker inn i resepsjonen og oppdager at de har bagasjeservice som bringer kofferten din til hotellrommet. Deilig service og en god start på hotelloppholdet.
Når koffertbæreren ankommer med kofferten din er det vanlig å betale tips for ekstraservicen. Men, du har glemt en viktig ting: Å veksle 50 euro/dollar/pundseddelen som du tok ut i minibanken på flyplassen.
Enten ender du opp som ufrivillig riking og gir fra deg 500 kroner … en real smell, der altså.
Eller:
Et pinlig øyeblikk, der du ender opp som ufrivillig gjerrig.
tipset til deg er: Veksle deg til småpenger før du ankommer hotellet.

Hvor mye skal du betale?

Det variere selvsagt fra hvilken hotellstandard du har valgt. Bor du på Ritz i London så bør du nok ut med rundt 10 pund for bagasjeservicen. Er det et tre eller firestjerners hotell du skal bo på så holder det med ca 10 NOK per kolli.

Skal stuepiken få tips?

Mange vil mene at hotellet skal betale stuepiken godt nok til at tipsing fra gjestene er unødvendig. Jeg lar den debatten ligge i denne runden.
Nordmenn er ikke spesielt vant til å tipse. Mens for amerikanere er noe annet å regne som uhørt. Jeg har svært god erfaring med å tips for den jobben de gjør. Og jeg legger i så fall pengene synlig på bordet og skriver at det er til stuepiken/room maids/room cleaning.
Det er smart å gjøre dette allerede etter første natten på hotellet hvis du skal bo der flere netter. For jeg opplever ofte at tipsen blir mottatt og utkvittert med enda bedre service på rommet. Og dét er godt gjort, med den dårlige tiden de har til rådighet på hvert rom.

Hvor mye skap du betale?

Ca 5 dollar er en helt ok sum som blir satt stor pris på. Det er omtrent samme sum som du bør legge til når du bestiller roomservice (med mindre det klart fremgår at tips er inkludert i prisen).
Vær klar over at ingen forventer at du skal betale tips til stuepiken på et hotell. Det stiller seg annerledes for reiser med cruiseskip.
Men, vær klar over at du blir høyt verdsatt som gjest. Og vi har råd til det, ikke sant?
Skriv gjerne din mening og erfaring om tipsing på hotell. Og gjør det gjerne i kommentarfeltet.