Lykken er å finne en vei som dette - utenfor allfarvei

Derfor skal du prøve en omvei hjem neste gang

Y24A3020.jpeg

Slådalsvegen (ODD ROAR LANGE): Altfor mange er opptatt av å ha det travelt. Også i ferien. kanskje skyldes det at vi har det så travelt i hverdagen at det er vanskelig å komme ut av gamle vaner og rutiner når ferien starter? Eller kanskje det skyldes at vi vil oppleve mest mulig i løpet av den korte tiden vi har ferie?
Er du blant dem som har glemt å ta en omvei når du skal ut eller hjem?
I løpet av sommeren har jeg - til passasjerers lattermilde fortvilelse - tatt en rekke omveger. Jeg prøver å kjøre sakte, og jeg prøver å finne de rare vegene. Noen ganger ender jeg inne på tunet hos privatpersoner.
Jeg håper jeg er tilgitt. Ingen har skutt etter meg med verken sprettert eller blåserør i alle fall.

Som i en reklamefilm for melkesjokolade.       Foto: Odd Roar Lange

Som i en reklamefilm for melkesjokolade. Foto: Odd Roar Lange

Den fine vegen

Sist uke kjørte jeg fra Oslo til Molde. Og jeg prøvde å finne flere omveger. Siden den raskeste reisen går langs E6 gjennom Gudbrandsdalen og deretter E136 gjennom Romsdalen valgte jeg heller noe annet - som vanlig.
Jeg kjørte til Beitostølen, og fikk denne opplevelsen, før vi la turen via Fv 51 over vakre Valdresflya.
Ved ankomst til Tessand i Vågå kommune ville det mest logiske (?) være å ta til høyre langs E15, mot Sel i Gudbrandsdal og deretter nordover mot Dombås, videre til Åndalsnes og til Molde.
I stedet valgte vi omvegen til Bakeren i Lom - og denne herlige lunsjen.

Over fjellet

Naturopplevelsene ligger på begge sider av Slådalsvegen.            Foto: Odd Roar Lange

Naturopplevelsene ligger på begge sider av Slådalsvegen. Foto: Odd Roar Lange

Deretter bar det tilbake til Vågåmo langs E15 og derfra en ny avstikker.
Denne gangen var det den gruslagte Slådalsvegen over mot Lesja som ble valgt som reisevei. Bomvegen koster 50 kroner (betales med kort i automatisk bom) og er en herlig opplevelse på fine sommerdager. Jeg tror ikke jeg hadde kjørt denne vegen på en regnfull dag. Men - på en dag med opphold eller sol: da anbefales den varmt. Prøv selv.

Dette er Slådalsvegen

Slådalsvegen er en ca. 32 km lang sommeråpen vei med grusdekke som følger det gamle setertråkket gjennom Slådalen mellom Lesja i Lesja kommune og Vågåmo i Vågå kommune.
Høyeste punkt er 1180 moh.
Det er mulig å benytte Slådalsvegen for å ta seg inn i de østre delene av Reinheimen nasjonalpark, hvor en blant annet finner en artsrik og kalkkrevende fjellflora. Det finnes også en rekke minner etter villreinfangst i området (kilde: Wikipedia).

Ta det mer med ro

Når du kjører Slådalsvegen er det smart å ta det rolig av flere grunner. Langs vegen er det beitedyr som kan komme brått på for bilister. Dessuten bør du ta deg tid til å stoppe og nyte naturopplevelsene.
Og - dersom du kommer sørfra, fra Vågå mot Lesja, så har du denne godbiten å glede deg til når du ankommer Lesja. Avdemsbue er stedet du ikke bør kjøre rett forbi uten å stoppe.

Dersom du vil lese mer om fine veger i Norge så anbefaler jeg Naf sin utmerkede bok «Utenfor Allfarvei».