Er dette Norges mest populære bakeri?

Det er i definitivt verd i legge turen innom

Gode nytelser. Du kan velge sunne og ikke fullt så sunne alternativer i fra bakeriet i Lom. Foto: Odd Roar Lange

Gode nytelser. Du kan velge sunne og ikke fullt så sunne alternativer i fra bakeriet i Lom. Foto: Odd Roar Lange

LOM (Odd Roar Lange): Når duften fra bakervarer brer seg ut over elva Bøvra i Lom, da er det god grunn til å tro at det blir en ny, god dag. For i den lille fjellbygda, som tidligere bare ble omtalt som et veikryss der Sognefjellveien og E 15 møtes, er blitt et herlig og blomstrende bygdesentrum som er svært populært for turister. Og en av hovedgrunnene til dette et Morten Schakendas etablering av Lom Bakeri. Schakenda er vokst opp i den lille sunnmørsbygda Gjersvika, men ville ut for å bli kokk og baker.
Etter å ha jobbet ved flere gode restauranten, og etter tre år som lærling hos Åpent Bakeri i Oslo dro han sammen med familien til Lom, hvor bakeriet i Lom ble åpnet i 2004.
Og for en suksess det er blitt. Hver eneste dag er det kø ved kassene, av sultne gjester fra fjern og nær. Mange kjører milevis omvei for å stikke innom bakeriet.
Enten det er for å ta en matpause inne eller ute ved bakeriet, eller om det er for å kjøpe med seg bakevarer hjem.

Spreke opplevelser

Min lille stikkprøve en varm sommerdag tidlig i august viser at de fleste velger en kombinasjon.
Hvis du velger et av bordene inne i bakerikafeen så kan du også se ut i Prestfossen i i elva Bøvra som dundrer forbi kafeen.
Og er du heldig så kan du samtidig se en av av de tøffe som tør kaste seg ut på ziplinetur over elva og fossen.

Ut på tur

Lom i Gudbrandsdalen er en kommune i Oppland fylke. Den grenser i nordvest til Skjåk, i nord til Lesja, i øst og sørøst til Vågå, i sør til Vang og i sørvest til Luster. Og Lom er for mange et utgangspunkt for turer til topps på Galdhøpiggen.
Vil du prøve zip line så kan du lese mer om det her. Eller du kan bare ta en tur til den vakre Lom stavkyrkje som ligger like ved bakeriet.
En annen stor opplevelse får du dersom du besøker Norsk Fjellsenter og få med dere utstillingen Bergtatt.
Dersom du heller har lyst til å lære bakerkunsten i Lom så arrangerer bakeriet i Lom egne kurs høsten 2019.
Datoer for kursene er 25.-27. oktober og 8.-10. november 2019.
Bonustipset: Dersom du vil ha en god mat- og overnattingsopplevelse i Lom så skal du gjerne velge vakre Røisheim hotel, noen få kilometer opp i Bøverdalen (mot Sognefjellet). Her er gamle hus fra dalen samlet i et flott lite tun. Og restauranten serverer gourmetmat hver kveld.
PS. Ta en kveldstur ned til elva hvor eventyret «De tre bukkene bruse» har sin opprinnelse.

Hvor er din favoritt?

Jeg er heldig og får prøvd veldig mange gode (og noen dårlige) bakeri i løpet av året. Når jeg er er hjemme i Molde starter jeg gjerne hver eneste arbeidsdag med morgenkaffe hos min lokale favoritt, Fole Godt.
Det er noe urbant over gode bakerikafeer, selv om de ligger i småbyer eller bygder. Suksessen ligger i menneskene som driver dem, og det nytter ikke å kjøpe seg bort med kjedetilhørighet og fancy navn. Det er stoltheten og ærligheten - og hardt arbeide som gjelder. Alle forsøk på snarveger blir fort avslørt.
Vet du om flere sjarmerende bakeri som fortjener et besøk og omtale?
Send gjerne ditt tips til orl@thetravelinspector.no

Les mer om fine opplevelser i Norge: