Derfor dekkes ikke de nye favorittene dine av reiseforsikringen

Smuglervarer dekkes ikke på reiseforsikringen

Husk at du kun han handle for i alt 6000 per reise uten å betale skatter og avgifter. Foto: Odd Roar Lange

Husk at du kun han handle for i alt 6000 per reise uten å betale skatter og avgifter. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Du har lest gjennom forsikringsvilkårene dine, og du mener du har god greie på forsikringsavtaler. Men, har du kjøpt kostbare smykker, klokker, vesker eller annet utstyr i utlandet i sommer, bør du lese dette.

Gode kjøp kan være dyre

Ikke alt, men mye er billigere i utlandet. Nordmenn på ferie blir derfor fristet til legge shoppingen utenfor Norge og ofte er det tusenlapper å spare på en rekke eksklusive varer.
Men, hvert år avslår forsikringsbransjen flere hundre krav der varer er kjøpt i utlandet. I de fleste tilfellene er varene kjøpt uten at det er betalt toll og avgifter ved innføring i Norge.
- Har du «smuglet» en kostbar klokke eller andre verdifulle varer inn i landet, kan du få store problemer hvis de blir stålet eller forsvinner. Vilkårene er krystallklar på at slike varer ikke dekkes over reiseforsikringen, sier Arne Voll som er kommunikasjonssjef i Gjensidige.

Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige Forsikring

Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige Forsikring

Han tror mange ikke er helt klar over at varer over en viss sum må tollklareres når de kommer hjem til Norge. Samtidig er det nok ingen tvil om at flere bevisst prøver å unngå kostnader dette medfører, sier Voll.

- Forsikringsselskapet får hver sommer flere henvendelser fra fortvilte kunder som er blitt frastjålet kostbare klokker, smykker eller vesker. Normalt får kunden dekket slike tap raskt og enkelt, sier Voll. Men, om det viser seg at de mangler dokumentasjon på hvor varen er kjøpt eller at eiendelene ikke er tollklarert, blir det blankt avslag.
Mange kunder blir fortvilte, samtidig skjønner de også at vi som forsikringsselskap ikke kan utbetale erstatning når varen er ført inn til Norge i strid med gjeldene toll- og avgiftsregler, sier Voll.

Litt sent å angre

Det er nok mange som angrer i ettertid, så oppfordringen til Voll og forsikringsselskapet er: Gå på rødt om du har kjøpt varer eller gjenstander over vanlig kvote.
Varer som ofte blir importert uten at det betales avgifter på:

· Smykker
· Klokker
· Fotoutstyr
· Vesker
· Merke- og design klær
· Kostbart datautstyr/pc, mac og mobiler

Fra vilkårene til Gjensidige: Gjenstander som er ført inn til Norge i strid med gjeldene toll- og avgiftsregler dekkes ikke av reiseforsikringen. Dette gjelder uavhengig av når gjenstanden ble innført.

Fakta: Alle som har vært i utlandet mer enn 24 timer kan ta med seg varer til Norge for inntil 6000 kroner. Overstiges dette beløpet, skal en gå på rød sone gjennom tollen og er pliktige til å betale moms + eventuelle avgifter.
Gjensidige avslår hvert år krav på nærmere 200 gjenstander som er ført inn i Norge og ikke betalt toll og avgifter for.

Rolex til en verdi av 55.000 kroner kjøpt i England. Men «glemte» å betale toll for den.

Rolex til en verdi av 55.000 kroner kjøpt i England. Men «glemte» å betale toll for den.

· Rolex til en verdi av 55.000 kroner kjøpt i England. Kunden var på ferie med familien i Sør-Amerika da de ble ranet. Sendte inn krav, men siden det ikke var betalt toll og avgifter ved innførsel i Norge, som loven krever, ble kravet avslått.
· Gullsmykker til en verdi av 10.000 kroner ble kjøpt for få år siden i et land i Sørøst-Europa. Kunden ble frastjålet smykkene på et hotellrom i Oslo. Det var ikke betalt toll og avgifter og kunden fikk avslag.
· En kunde på ferie med egen bil i Sør-Europa fikk tømt hele bilen ved et innbrudd under et restaurantbesøk. Kravet var på nærmere 100.000 kroner. Det ble gitt avslag på en Macbook, iPhone og et svært dyrt klesplagg fra en eksklusiv designer, alt til en samlet verdi på 44.000 kroner. Varene var kjøpt i USA samt i et annet land.
Avslaget ble gitt på grunn av at varene ikke var innført på lovlig måte.