Ja, du bør reise på kul(-)tur til Reykjavik i høst

Dette blir en uforglemmelig opplevelse

Prøv en islandtur i høst eller vinter. Opplevelsene står i kø. Foto: Odd Roar Lange

Prøv en islandtur i høst eller vinter. Opplevelsene står i kø. Foto: Odd Roar Lange

Reykjavik (ODD ROAR LANGE): Island trekker turister fra hele verden, først og fremst fordi den har en helt unik natur, og fordi det innenfor relativt korte avstander gir deg muligheter til utrolige naturopplevelser. At sagaøya generelt, og Reykjavik spesielt, har satset stort på turisme, mat/drikke, guiding og shopping trekker selvsagt opp når man skal velge reisemål.
Og at flyselskapet Islandair har hatt suksess for sine stop-over-opplevelser på reiser mellom Europa og USA har bidratt for manges valg av Island som reisemål.
Men på sagaøya står også kulturopplevelsene i kø. Det mest opplagte er kanskje en orgelkonsert i Hallgrimskirka i Reykjavik.
Vil du vite mer om opprinnelsen av Island - på en spektakulær måte - så bør du tar turen til Perlan Museum. Bygget i de gamle vanntankene over byen, og det er virkelig verd å starte reykjavikoppholdet her.

August

Kulturnatt 24. august

Perlan Museum er bygd i gamle vanntanker over Reykjavik sentrum. Foto: Odd Roar Lange

Perlan Museum er bygd i gamle vanntanker over Reykjavik sentrum. Foto: Odd Roar Lange

For 24. gang skal Reykjavik arrangere sin kulturnatt i 2019. Med slagordet «Come on in» er både fastboende og turister med på årets begivenhet og kulturnatt den 24. august. Maratonløp, utstillinger, konserter og en rekke andre aktiviteter er en del av årets program.

September

Lysets natt - eller «The lights of Night» er navnet på arrangementet den 4.-8. september. I år er det 20-årsjubileum, og med musikk, salgsboder og mange aktiviteter møter du også mange fastboende. Husk å spørre dem om deres beste tips til ting å oppleve på Island. De kan sikkert gi deg unike tips om kulturopplevelser.
Et av høydepunktene er konserten med Islands symfoniorkester. Se hele programmet her.

Reykjavik jazzfestival arrangeres den 5.-9. september. Bli med på gateparade eller en av den mange konsertene. Her finner du hele programmet.

Mens Reykjavik International Film Festival starter 26. september. Årets festival varer til 6. oktober og festivalen åpner med filmen «End of sentence». Her finner du resten av programmet for festivalen, som arrangeres for 16. gang.

Oktober

peace.jpg

Imagine Peace Tower er en guidet to timer lang kveldstur til øya Vidøy. Turen er i Yoko Ono og John Lennons ånd. Imagine Peace Tower her Onos verk over Lennons liv. Det tennes på årsdagen for hans fødsel (9. oktober) og slukkes datoen for da han ble drept 8. desember. I tillegg tennes lysene på Okos fødselsdag 18. februar. Les mer om prosjektet her.

Cycle Musikk og Kunstfestival kommer til Reykjavik 25.-28. oktober. Les mer om festivalen her.

November

Reykjavik Airwave festival har sitt 20-årsjubileum i år. Det arrangeres 7.-10- november og gjennomføres i både Reykjavik og Akureyri. Festivalen regnes som en av de store innenfor alternativ musikk. Les mer her.

Desember

Julemarkedene på Island er verd å besøke. Hvorfor ikke legge turen til Hafnarfjörður og få med det beste av musikk og lokale håndverk.

Santa Lucia feires over store deler av verden den 13. desember. Dersom du drar til Dimmuborgir den 13. desember får du en opplevelse med islandske yule lads du trolig aldri vil glemme.

Reise og overnatte

Jeg reiste til Reykjavik på Island, med Icelandair fra Oslo. Den smarte og billige måten å reise fra flyplassen i Keflavik er å vente på lokalbussen. Det er lang billigere enn taxi og turistbussene. Spør etter rutetider i informasjonsdisken på flyplassen.
Jeg bodde på hotell Marina og har tidligere bodd på Foss Hotel Reykjavik . Begge er gode hotell som kan anbefales. Det første av dem er et middels stort hotell med veldig hyggelig bar. Foss Hotel er firestjerners hotell med god restaurant.
Flyplassen på Keflavik er en travel flyplass, og jeg anbefaler at dere drar til flyplassen i god tid før avreise hjemover etter Islandoppholdet. Det er mulig å stoppe og bade i Den Blå Lagune på vei til flyplassen, men da bør dere dra hit tidlig på dagen og ha en ettermiddag/kveldsflyvning ut fra Island.
Har dere god tid så er et besøk i Sagaloungen på flyplassen verd noen kroner (inkl i de dyreste flybillettene) .

Les mer om opplevelser på Island her.

Og les flere av mine reportasjer fra Island her: