Hit vil jeg reise i 2020

Dette er min beste ønskeliste

Jeg er i ferd med å legge reiseplaner for 2020. Følg med på Thetravelinspector.no og få reisetipsene.
Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): - Blir du aldri lei av å reise?
Dette er et spørsmål jeg har fått utallige ganger i 2019. Og svaret er alltid det samme:
Nei, absolutt ikke.
Og det har en klar årsak.
Det skyldes at jeg er blitt ganske god til å reise sakte. Det er selve nøkkelen til ikke å bli sliten av reiser.
Å lage en reiserute som innebærer noe lengre pauser på flyplassene ved eventuelle mellomlandinger. For å slippe hektiske løpeturer for å rekke neste fly dersom det første flyet er forsinket. Og for å få muligheten til å oppleve at også flyplasser har mange opplevelser og hyggelige mennesker.
Når spurte du sist gang en fremmed medpassasjer: Hvor du skal du reise nå?

Jeg har lagt noen planer for reiser i 2020 allerede:

Norge

Reine i Lofoten er blitt et yndet reisemål hele året. Jeg drar dit til vinteren. Foto. Odd Roar Lange

Lofoten er et av reisemålene jeg igjen gleder meg til å oppleve i 2020. Den beste tiden i Lofoten? Hele året.
Strengt tatt kan det bli litt vel trangt om plassen på høysommeren. Mens vintertida er uoppdaget for mange. Jeg tar gjerne en tur i februar/mars for å oppleve vinterlyset. Og en tur til vakre Reine er selvsagt inne i planen.
Jeg vil gjerne også reise i sør, og oppleve FjordKysten, som omfatter kommunene Gulen, Solund, Hyllestad, Askvoll, Flora og Bremanger på kysten av Sogn & Fjordane.
Og, jeg har i lang tid tenkt at sykkeltur i fjellet i Lillehammerregionen , besøk på Nermo Hotell , en reise med Skibladner på Mjøsa og PeerGynt-spelet bør inn på lista i 2020. Det samme er selvsagt øyhopping i Oslofjorden til sommeren.

Danmark

Jeg skal tilbake til Gudhjem på Bornholm i 2020.

Etter å ha vært i Danmark en lang rekke ganger så er det nesten litt underlig at det skulle gå så mange år før jeg gjenoppdaget Nord-Sjælland. En god halvtimes kjøring med tog eller bil nord for København ligger et veldig fint område som det skal godt gjøres å ikke trives i. Jeg vil gjerne tilbake til Hornbæk. Den lille badebyen med de koselige hotellene og butikkene. Jeg vil også besøke Louisiana Museum of Modern Art.
I juni må jeg tilbake til min danske favoritt Bornholm når de arrangerer Sol over Gudhjem, kokkekonkurransen som samler de beste kokkene i Danmark den 20. juni. De påfølgende dagene skal jeg se nærmere på hva øya har å by på. Du kan lese litt om badeferien til Bornholm her.
Jeg har aldri vært på Samsø. Dit har jeg et stort ønske om å dra i 2020. Da kan jeg kombinere reisen med et besøk på naboøya Ærø - og byen Marstal som jeg har vært i for mange år siden.

Sverige

Vakre Gotland er verd det nytt besøk. Foto: Odd Roar Lange

Det begynner å bli noen år siden forrige gang jeg var i Stockholm. I 2020 blir det et gjensyn med byen. Kanskje blir et anledning til å besøke skjærgården og øyene Nämdö, Ornö og Utö. Det hadde vært spennende.
Jeg vil gjerne også tilbake til Gotland i sommer. Jeg var der sommeren 2019, og vil gjerne oppleve mer som jeg kan fortelle om. Deretter drar jeg gjerne til naboen Åland.
Og jeg har lovet å besøke vestkystøyene Kosteröene på sommerstid dette året. Det er med andre ord mye å glede seg til.

Italia

Vakre Portofino i Italia. Foto: Odd Roar Lange

Jeg har vært noen få timer i den vakre italienske byen Portofino. Men det var for lite til å få annet enn en liten opplevelse og forsmak. Jeg ønsker meg tilbake dit. Kanskje jeg skal gjøre det sammen med reisen til Sicilia denne gangen.

Portugal

Jeg vil gjerne at noen tar meg med på en vandring i Lisboas spennende bakgater. Til de butikkene og barene som turistene ellers ikke finner, fordi de ikke rager høyt oppe på tripadvisors lister. Men som skaper minner og gode opplevelser. Etter tre dager i Lisboa vil jeg ut på landet. Til en portugisisk detox hvor jeg kan skrive reportasjene fra Lisboa.

Sør-Afrika

I februar eller mars kommer reisen til å gå til Sør-Afrika. Med et besøk både i Johannesburg og Cape Town. Siden dette er mitt første møtet med landet så blir det en blanding av tradisjonelle reiseopplevelser, med Soweto, Robben Island og Table Mountain og til de mer eksotiske stedene som man ikke automatisk finner i reisebrosjyrene.

Albania

Å reise til Albania er som å reise tilbake i tid. Foto: Odd Roar Lange

Jeg har tidligere pekt ut Albania som reisemålet du absolutt bør besøke før turismen rekker å få altfor tydelig fotfeste. Albania er en av de mest spennende reisemålene dersom du vil ha billig ferie, sol og sommer, god mat og en ny og spennende kultur. Jeg må oppleve mer av Albania, og flyr trolig via Korfu denne gangen. Og tar båten derfra over til Albania. Alternativet er å fly til hovedstaden Tirana.

Jordan

Det er umulig å ikke bli fascinert av Petra i Jordan. Foto: Odd Roar Lange

Det er ikke ofte jeg blir så betatt av et land som det jeg ble da Jordan ble besøkt høsten 2019. Fire dager i Jordan er selvsagt alt for lite. Men på den annen side: det var nok til å bli fullstendig betatt. Verdensarvbyen Petra var til å bli målløs av, ruinbyen Jerash til å bli interessert i hvordan ulike religioner kan dele en historie - og Amman var byen som var som i en fantastisk film. Jordan suste rett inn på min topp-3-liste. Her kan du lese mer om hva vi opplevde.

Storbritannia

Jeg drar gjerne tilbake til Storbritannia.

Jeg kjenner ikke så mange som ser for seg England som et fantastisk mat- og vinland. Men da har de ikke vært i den sør-østlige delen av landet. Der den ene fine vingården etter den andre ligger langs kysten. Rett og slett en flott opplevelse i 2019. London er selvsagt også en by jeg aldri blir ferdig med. Jeg kunne gjerne tenkt meg en ny mat- og vintur til Storbritannia i 2020. Kanskje jeg bør legge turen i den nordlige delen denne gangen? Og: inn på reiseønskelista kommer også en tur til fotball- og musikkbyen Liverpool.

Greske øyer

Du har sikkert lagt merke til at jeg har en ekstra forkjærlighet for øyer. Og hvis det er mulig å legge inn et sjøbad på reisen så er det fabelaktig. Jeg vil gjerne til en eller flere greske øyer i 2020. Jeg håper jeg kan dra tilbake til Karpathos som jeg besøkte for 22 år siden. Øya har helt sikkert endret seg, mens jeg håper at noe er like vakkert som det jeg forlot. Både når det gjelder Pigadia (Karpathos by) og Lefkos, for å nevne noe.

Kommer jeg meg hit?

Det ligger an til å bli et travelt reiseår. Akkurat slik jeg ønsker det. Og jeg har bare nevnt noen av stedene jeg skal besøke. Det store utfordringen med et fabelaktig yrke som mitt er at jeg både vil oppleve nye steder, samtidig som jeg vil tilbake til mange av de jeg har besøkt tidligere…
Jeg skal gjøre mitt beste når det gjelder en ny tur til Finland, den franske riviera og kanskje tilbake til Goa i India.
Hvis du vet om et sted jeg bør besøke i 2020 så vil jeg veldig gjerne at du sender meg en epost til orl@thetravelinspector.no