Feriegiganten mot konkurs nå - dette betyr det for de reisende

Dette får du dekket dersom reisearrangøren går konkurs

Thomas Cook kan gå konkurs. Og tusenvis av turister over hele verden blir rammet. Foto: Odd Roar Lange

Thomas Cook kan gå konkurs. Og tusenvis av turister over hele verden blir rammet. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Den britiske reisegiganten Thomas Cook er nær konkurs. Selskapet, som er verdens eldste reiseselskap, risikerer dermed det samme som så mange andre før dem: å måtte stenge dørene for godt. Selskapet har henvendt seg til investorene med bønn om en hjelpepakke på 200 millioner britiske pund. Men investorene har vendt tommelen ned, skriver britiske The Times (krever innlogging).

Mange blir rammet

Så mange som 150 000 britiske turister kommer til å bli rammet av en eventuell konkurs. Og mange av dem kommer til å stå strandet på ulike reisemål rundt om i verden uten mulighet til å komme seg hjem uten at det organiseres en stor «redningsoperasjon».
Da det islandske lavprisselskapet Wow gikk overende tidligere i år stilte konkrurenten Iceland Air opp med en nødpakke der de tilbød Wow-passasjerer å kjøpe svært billige hjemreisebilletter tilbake til Island.

Konkurs mest sannsynlig

Reiseselskapet har også henvendt seg til to britiske departement med bønn om hjelp. Men også her møter de en kald skulder. Styret i Thomas Cook kommer til å møtes søndag 22. september, for å avgjøre selskapets videre skjebne.
Kilder sier til The Times at en konkurs er mer sannsynlig enn videre drift.
Reiseselskapet Ving Norge AS inngår i det nordiske reisekonsernet Thomas Cook Northern Europe som igjen er en del av Thomas Cook Group plc.
Thomas Cook Northern Europe selger reiser fra Norge, Sverige, Finland og Danmark.
I gruppen inngår reisearrangørene Ving, Globetrotter, Spies, Tjäreborg, flyselskapet Thomas Cook Airlines Scandinavia samt hotellselskapet Resort & Hotels hvor hotellkjedene Sunwing Family Resorts og Sunprime Hotels inngår. Gruppen selger rundt 1 500 000 reiser årlig i de nordiske landene.Thomas Cook Group plc er notert på Londonbørsen og har ca. 19 millioner reisende årlig.

Dette skal du gjøre

-Nærmere 180 000 britiske reisende vil bli rammet av en eventuell konkurs, skriver britiske The Sun.

- Hvordan vil en eventuell konkurs påvirke situasjonen for norske reisende, Siri Røhr-Staff, informasjonssjef i Ving?

-Vi forstår at våre kunder blir bekymret av alle mediespekulasjonene rundt Thomas Cook. Thomas Cook Group PLC er i sluttfasen av en rekapitalisering med fokus på å skape et betydelig mer stabilt økonomisk fundament for selskapet fremover. Vi har i helgen 8.792 gjester på ferie med Ving. De kan føle seg trygge, og en av fordelene å reise på en pakkereise med Ving er at alle våre reiser er fullstendig beskyttet av Reisegarantifondet, sier Røhr-Staff.

Stiftelsen Reisegarantifondet administrerer reisegarantiordningen i Norge.
Og de viktigste oppgaver er å sørge for at arrangører av pakkereiser og sammensatte reiser stiller lovpålagt garanti. Samt at de reisende får refundert sine forskuddsbetalinger og/eller en alternativ hjemreise når en arrangør går konkurs.
Du har imidlertid kun krav på å få dekket hjemturen ved konkurs dersom du har bestilt pakkereise.
Både Forbrukerrådet og Virke mener dette ikke er holdbart, og ber regjeringen gjøre som i Danmark og å etablere et reisegarantifond. Det har regjeringen foreløpig avslått.
Dersom du har betalt flyreisen med et kredittkort kan du få pengene tilbake fra kredittkortselskapet. Men en returreise kan koste mye mer enn det du opprinnelig betalte. Da kommer du ut med tap. Og, reiseforsikringen din dekker ikke slike ekstrakostnader knyttet til hjemreise.
Vi følger saken.

Den utrolige historien

Thomas Cook, (født 22. november 1808, Melbourne, Derbyshire, England - døde 18. juli 1892, Leicester, Leicestershire), var en engelsk gründer som etablerte Thomas Cook og Son, et verdensomspennende reisebyrå.
Thomas Cook kan sies å ha oppfunnet moderne turismen. Cook forlot skolen 10 år gammel og jobbet istedet på forskjellige arbeidsplasser frem til 1828, da han ble baptistmisjonær.
I 1841 overtalte han Midland Counties Railway Company til å kjøre et spesielt tog mellom Leicester og Loughborough til et møte 5. juli. Det antas å ha vært det første offentlig annonserte «ekskursjonstoget« i England. Tre år senere ble jernbanen enige om å gjøre ordningen permanent dersom Cook ville skaffe passasjerer for ekskursjonstogene.
Under Paris-utstillingen i 1855 gjennomførte Cook utflukter fra Leicester til Calais, Frankrike. Det neste året ledet han sin første Grand Tour of Europe. Les hele historien her.

Her kan du følge thetravelinspector på Instagram