10 gode grunner til å besøke Ålesund

Ålesund er en av tre utvalgte byer som skal selge Norge. Her ser du hvorfor.

bilde_6.jpg

(Odd Roar Lange): Ålesund, Bergen og Stavanger er valgt til å representere Norge når det beste av Fjord-Norge skal selges til utlandet. Denne uken samles reiselivs-Norge til salgsmesse, Norwegian Travel Workshop, i Alta.

Her har du ti gode grunner til å besøke Ålesund. Både for opplevelser, shopping, mat og drikke og selvsagt bare for å slappe av.

Solnedgang i Ålesund.                                                                      Foto Odd Roar Lange

Solnedgang i Ålesund.                                                                      Foto Odd Roar Lange

1. Sove

Hotel Brosundet er byens mest omtalte og sjarmerende hotell. Designhotellet ligger helt nede ved sjøen og har hyggelige ansatte, en god restaurant (Maki), en god vinbar og trivelige rom. La servitører anbefale dagens meny, eller prøv en femretters med vinpakke til. Du glemmer ikke dette på en stund…

Perfekt for romantiske opplevelser med din kjæreste.

Ingen av rommene er like, og her smelter moderne design og gammel kultur sammen. Vårt tips er å koste på seg suiten. Kan du dele med et par andre andre blir det like billig som enkeltrom.

Her kan du lese om fyret som er hotellets rom nummer 47.

Synne foran Brosundet Hotels rom 47, Molja Fyr. Verd å besøke.

Synne foran Brosundet Hotels rom 47, Molja Fyr. Verd å besøke.

2. Våkne

Like ved Hotel Brosundet ligger Scandic Hotell Ålesund. Hotellet er barnevennlig, har et godt treningsrom og har rom med en fantastisk morgenutsikt.

3. Gammelt

Trankokeriet Antikk ligger i den sjarmerende Molovegen. Her finner du både Ingrids Glassverksted og Fiskerimuseet. Trankokeriet er en antikvitets-/brukthandel med en liten kafé. I det gamle bryggehuset finner du virkelig litt av hvert.

4. Handle

Dra til fabrkkutsalget Devoldfabrikken i Langevågen. Fra Ålesund er det en 25 minutters kjøretur langs E39 og RV657. Fra Moa tar det 15 minutter. Med hurtigbåt fra Ålesund sentrumer det kun en åtte minutters båttur over fjorden. I fabrikkutsalget finner du blant annet kafé, tekstilmuseum, og fabrikkutsalgene til Moods of Norway, Skomax, Norrøna, Bergans og Devold.

5. Oppleve

Dra til naboøya Alnes og besøk Alnes fyr som ligger i fiskeværet Alnes. Gode muligheter til en fjelltur til toppen av Godøyfjellet. Turen opp tar ca 2 timer.

Alnes fyrstasjon har en historie tilbake til 1876. I dag er fyret naturligvis automatisert. Men venneforeningen sørger for at det er kafé i fyrvokterboligen. Og det er også en samling og utstilling av over 100 bilder fra kunsteren Ørnulf Opdahl i selve fyret. Ta turen til topps i fyret og nyt utsikten. Legg også en tur ned til sandstranda hvor de barske tar et bad i friske bølger fra storhavet. Det er muligheter for rorbuovernatting på Alnes.

6. Klippfisk

Ålesund er en av norges store klippfiskbyer. Restaurant XL Diner ligger ved kaia der hurtigbåter og ferjer kommer inn til til  Brosundet (Turistkontoret ligger i underetasjen). Inngangspartiet og resturantlokalene er beskjedne, men det er ikke menyen og kvaliteten på maten. Her får du klippfisk i verdensklasse. Jeg anbefaler Royal Bacalao Plate, som er en klippfisktallerken med ulike klippfiskretter. Bred vinmeny. Bestill bord i tide, og be om bord med utsikt mot havet.

7. Latterlig teater

Byens morsomste opplevelse kan du få dersom du drar til Teaterfabrikken som ligger i Molovegen. Også denne er nesten skjult bak et meget diskret inngangsparti. Den gamle fiskebrygga er blitt teater, restaurant og konsertscene. Følg med på nettsidene for å finne de gode opplevelsene. Får du med deg serveringsteatret så er er kvelden sikret. Serveringspersonalet og hovmesteren kjører et show mens du spiser.

8. Fiske

Det skal godt gjøres å ikke bli fristet til å dra på fisketur når du er i Ålesund en weekend. Dersom du ikke har egen båt så kan du få være med lokalkjente fiskere på sjøen.

Stein Magne Hoff er en av dem som har spesialisert seg på å ha med turister på fiske utenfor Ålesund. Avgang fra bryggen midt i sentrum. Husk å ta med kamera slik at storfangsten kan foreviges.

9. Kafé med mening

Ålesund er en overraskende god kaféby. Her finner du et godt utvalg av trivelige kafeer. Dersom du vil besøke en kafé som har en spesiell sjel og mening så skal du legge turen til Lyspunktet Café og kaffebar i Kipervikgata 1A i sentrum. Stedet eies av Ålesund Misjonskirke. Og her kan du lese om filosofien til kafeen.

Meny med småretter og gode kaker. Alkoholfritt miljø. Ungt klientell og god stemning. Legg merke til den store taklampa, laget av Ingrid Ulla i Ingrids Glassverksted.

10. Fotografering

Du har garantert sett bilde fra Ålesunds utsiktspunkt nummer 1. Fjellstua. Du kan kjøre opp dit. Eller enda bedre, ta den fine fotturen opp til utsiktspunktet som fikk sin første kafe for 110 år siden.

Det er 418 trappetrinn fra Byparken og opp til toppen. Men det er plassert ut fine benker til en liten hvil underveis dersom du trenger det.

God tur til Ålesund.