12 magiske Norgesturer i 2015

Vil du ha 12  flotte nyttårsforsett? Her har du dem, måned for måned.

Ekte glede - med blomster i håret. Foto: Odd Roar Lange

Hver reise kan være et nyttårsforsett i seg selv. Men hvor skal man egentlig reise - i eget land? Ofte finner du de fineste reisemålene nær der du bor. Jeg kunne sikkert laget en liste på 100 flotte steder å besøke på din reise i Norge. Men tvinger meg til å velge bare 12 Norgesreiser. Ett reisemål i Norge for hver måned. Her finner du både vinterferie, vårferie, sommerferie og høstferie. God tur!

Januar

Kafè- og utlivet i Tromsø er ikke oppskrytt. Det er like bra som du har fått høre. Foto: Odd Roar Lange

Tromsø: Mørketida i nord er noe du bør få med deg, minst én gang i livet. Dra med fly til Langnes lufthavn i Tromsø og derfra inn til sentrum, hvor du har bestilt hotellrom. Den første natten kan du - hvis det er klarvær - dra på nordlys-safari. Kontakt turistkontoret. de kan gi deg de beste tipsene om hvordan du melder deg på organiserte turer. ta gjerne en tur ut til sommerøya. Tromsø har et trivelig kafémiljø. Så selv om det er mye mørke så bør du ikke påregne for mye søvn :-)

Februar

Svalbard. Foto: Odd Roar Lange

Longyearbyen, Svalbard. Det begynner å bli lysere tider i februar og med utgangspunkt i Longyearbyen kan du oppleve en fantastisk del av Norge. Jeg anbefaler gjerne en guidet snøscootertur til med Spitsbergen Travel til østkysten, hvor dere kanskje ser isbjørn. Dra også på tur under Longyearbreen og på tur med snøscooter ut til noen av de gamle fangstmannshyttene. Jeg foreslår overnatting på Fangstmannhotellet til Basecamp Explorer.

Mars

I isen på Sjoa. Foto: Odd Roar Lange

Sjoa i Gudbrandsdalen. Dersom det blir tilstrekkelig med kulde så kommer elva Sjoa til å fryse til is i vinter. I så fall bør du benytte sjansen til å dra til Hindsæter Fjellhotell. Her kan du bli med på isjuving - tur på og inne i isen på elva. En magisk opplevelse. Hotellet er et utmerket utgangspunkt for fine fjellturer på ski. På kalde kvelder arrangerer de trugetur opp i lia hvor man kan beundre en fantastisk stjernehimmel.

April

I løypa. Foto: Odd Roar Lange

Hemsedal. Kanskje Norges beste skidestinasjon. Når det gjelder familieanlegg er riktignok Trysil et strå hvassere... Men denne påsken bør turen legges til Hemsedal. Et anlegg med svært gode forhold for skientusiaster og super afterski. Har du med deg barn? Lytt til mitt tips om å sende dem på skiskolen. De lærer mer på én dag på skiskolen enn en hel vintersesong med deg!

Mai

Bergen. Det feires 17. mai over hele landet. Men ingen steder som i Bergen. der går de selvsagt ikke i tog, men i prosesjon. Patrotiske Bergen er på sitt beste. Prøv også å få tid til å dra ut til Norges beste fiskerestaurant: Cornelius på Holmen. Vestlandet er på sitt vakreste i mai. Mitt favoritthotell: Havnekontoret.

Bergensgater i ettermiddagslys. Foto: Odd Roar Lange

Juni

Helgelandskysten. Du kan si mye om Norgeskysten. Og det meste er sant. I alle fall dersom det handler om ros. Men dersom du drar til Helgelandskysten så blir du målløs. En tur langs riksveg 17, og stopp på steder som Vega, Dønna, Myken, Lovund og Træna gjør noe med deg. Lyset og strendene er magiske. Dyrelivet også.

Dette er Saltstraumen. Foto: Odd Roar Lange

Et ekstra bonustips, hvis du allerede er i Bodøregionen: Ta gjerne en tur til Børge Ouslands nye "ferieøy",  Manshausen. Ca 3.5 timers biltur (eller ta hurtigbåt) fra Bodø.

Juli

Sogndalstrand. Dette er måneden hvor du kan velge og vrake mellom flotte steder i landet vårt. Jeg foreslår at du drar til sørvestlandet. Til det fineste stedet i Norge: Sogndalsstrand. Her bor du på Kulturhotellet og kan oppleve bygda med fartsgrense 60 (skritt per minutt)!

Fra Sogndalstrand kan du ta turen videre på Nordsjøvegen og oppleve både Kvassheim fyr og Obrestad fyr. Store opplevelser, begge deler. Turen kan avsluttes på Solastranda og i Stavanger. En helmaks rundreise.

August

Indre Oslofjord. Foto: Odd Roar Lange

Oslofjorden. Sommerkveldene blir mørkere men badevannet holder fortsatt gode temperaturer. Dette kjennetegner Oslofjorden, der Oslofjorden Friluftsråd har mange utleiesteder til en svært rimelig pris. Jeg anbefaler en tur til Fyrsteilene. Øya som ligger på østsida av fjorden mellom Nesodden og Asker. Her kan du være "fyrvokter" for en helg - eller noen ukedager. Det følger egen robåt med hytteleia, og du må ro ut til Fyrsteilene. Ta også et besøk på øyene ved siden av Fyrsteilene,. Og: et nattbad med morild i sjøen er virkelig uforglemmelig.

September

Røros. Høstfjellet er i ferd med å skifte farger. Og Røros er et veldig flott utgangspunkt for de fineste turene i lettgått terreng. Det finnes mange gode overnattingssteder i Røros. dersom jeg skal trekke frem to, så vil jeg gjerne holde en tommel opp for Erzcheidergården og en tur over til Sverige hvor du bor på Hotell Fjällnäs. I sentrum av Røros finner du handlegata hvor du får kjøpt lokalmat. Anbefales.Ta også en tur inn i ærverdige Røros kirke.

Oktober

Luvet Landskapshotell. Foto: Juvet

Valldal. Dagene er korte, nattefrosten kan komme flere steder, og det er muligheter for snø på de høyeste toppene. Mange hotell har fått viltmenyene på plass, og ved kysten er hummerfisket allerede i gang.  Det er denne måneden du skal ta en tur til Juvet Landskapshotell i Valldal på Sunnmøre. Dersom snøen ikke har kommet så er Trollstigen fortsatt åpen og verd et besøk. Og det er gode muligheter til fine fjellturer i hele dette området. Du kan også ta ferga fra Linge til Eidsdal og besøke Geiranger. Men først og fremst er det eksklusive Juvet Landskapshotell og maten der som bør friste. En opplevelse på øverste hylle.

November

Et av de mange fine hotellrommene i Oslo - Grand Hotel. Foto: Odd Roar Lange

Oslo. Julebyen Oslo blir vakrere og vakrere for hvert år. Karls Johans gate og Aker Brygge/Tjuvholmen er shoppingklar, og du kan finne julegaver du ikke finner ellers i landet. Men ta gjerne også turen til Grünerløkka, hvor du finner mange nisjebutikker. Hotellanbefaling: Grand Hotel og The Thief. Oslo har flere topprestauranter. Men vil du spise på steder - rimelig og stemningsfullt så prøv burgeren på Fyret Mat & Drikke på Youngstorget Basar og Burger Bar i Operapassasjen. Eller kjempegod pizza på Torshov hos Lofthus samvirkelag.

Desember

Søslandsbyene - her Risør - er vakre også i vinterlys. Foto:  Maria Aspesæter/Visitsørlandet

Sørlandsbyer. Dersom jeg forslår sørlandsferie så tenker du garantert på sommerferie, sol og bading. Men Sørlandet har mye mer. Vi du ha en stor by så er selvsagt Kristiansaund et førstevalg. Men, jeg anbefaler vel så gjerne byene Risør og Tvedestrand. Begge har "gammeldags" julestemning. Og finner du ikke julestemningen nå, så er jeg neimen ikke sikker på at du finner den. Hotelltips i Risør: Risør Hotell.