Her starter en eventyrlig reise med Hurtigruten

Finnes det egentlig 13 gode grunner til å dra langs den norske vinterkysten når en sydenturer er mye billigere?

Vinter-Norge. En veldig fin reise med Hurtigruten - her ved Svolvær.                           Foto: Odd Roar Lange

Nordmenn som vinterreiser i eget land velger gjerne egen hytte, leier hotell eller hytte ved skianlegg eller drar på besøk til kjente. De drar sjelden til sjøs. Det burde de gjøre noe med.

Vinteropplevelser på Hurtigruten

Her skal jeg gi deg sjansen til å oppleve litt av Hurtigrutens vinteropplevelser. For når nordlyset danser over himmelen, hvalene dukker opp ved skutesida og månen lager lys i vakkerskumle Trollfjorden (Se film).  Da bør du være om bord. Du bør rett og slett unne deg vintereventyret langs kysten av Norge. Min reise gikk fra Bodø til Kirkenes og tilbake til Tromsø. En ekspedisjon som startet med en vakker utseiling fra Bodø havn en søndag ettermiddag (se filmen under) og avsluttet med midnattskonsert i Ishavskatedralen i Tromsø sent fredag kveld..

Hurtigruten vil gjerne at gjestene får minnerike opplevelser som gjør at reisen blir uforglemmelig. Derfor samarbeider de med mange leverandører av opplevelser på land. Og du kan dra på ekspedisjon eller utflukter sammen med hurtigrutens ekspedisjonsteam.

Om bord på skipet samles gjester som får en innføring i "dagens tema". Som polarforedrag med Olav Orheim, som gir deg en spennende og varm time om noen av Nansens og Amundsens kalde oppdagelser.

Eller et skråblikk på nordmenn og det norske språk.

Klare for hundesledetur ved Villmarksleiren i Tromsø.                                    Foto: Thetravelinspector.no

Hundesledekjøring med huskyer i Tromsdalen og vinterdrømmen blir oppfylt med et hyl. Det er en vakker opplevelse der du komme tett på både dyr og natur. Her blir du tatt i mot av erfarne guider i Villmarksenteret. Det er guidene som kjører hundespannet, mens gjestene får nyte turen fra sleden. Vanligvis to personer per slede.

På menyen

For noen år siden gjennomførte Hurtigruten en undersøkelse blant gjestene, og fikk klar tilbakemelding om at maten hadde forbedringspotensiale. Det var ledelsen i selskapet enig i, og det ble ryddet opp i menyene. Ut forsvant hamburgere og pommes frites. Inn kom retter som har lokal forankring til stedene hurtigruteskipene seiler innom eller forbi. Jeg testet dem for to år siden og syntes det var blitt bra. Jeg testet jeg dem i vinter - og ble veldig, veldig imponert. Det er ikke veldig mange restauranter på strekningen Bergen-Kirkenes som kan måle seg med det. Her snakker vi om mat og servering på veldig høyt nivå!

Se filmen fra innseilingen i Trollfjorden i måneskinn.

Hurtigruteskipet Nord-Norge seiler videre nordover. Dagene blir kortere og snart er sola under horisonten. De reisende ser ikke ut til å bry seg. De venter på nordlyset. Mens Skjervøy, Øksfjord og Hammerfest passeres. Noen passasjerer tar på seg tykke vinterjakker, lue og varme sko. De vil oppleve naturen utendørs, og på noen av stedene er mannskapet på plass på dekk for å servere varme fiskekaker, kongekrabbe eller eksotisk snaps. Her kan du også få se og holde en levende kongekrabbe. Det er noe for fotoalbumet.

Gjester som ved starten av reisen var ukjente for hverandre sveises sammen - men dog ikke mer enn du selv ønsker. 

Anders Göransson er chef på MS Nord-Norge.  Her henter han laks på kaia i Skjervøy. Snart skal den serveres om bord. Foto: Odd Roar Lange

Det kalles Hurtigruten, men går egentlig akkurat sakte nok til at du rekker å finne roen. Jeg foreslår at du tar med en bok. Gjerne den boka du hele tiden har tenkt at du skal lese, men aldri har fått tid til. Vil du vite mer om selve reisen du er ute på så kan jeg tipse deg om Hurtigruteboka, som gir deg en god reisebeskrivelse av det området vi seiler i.

Deler av Kyst-Norge trues av fraflytting.  Ta gjerne med deg et kart slik at du kan følge med på hvor du er på reisen.  Foto: Odd Roar Lange

Hurtigruten skaper liv og er en livstråd for en del av kyststrekningen vår. Husk å ta flest mulig avstikker i land. Til å oppleve de ulike samfunnene du besøker på reisen. Noen steder er det kort stopp. Andre steder er det lengre - som i Hammerfest hvor du kan dra på tur into the ice. I Hammerfest bodde Adolf Henrik Lindstrøm som var med både Amundsen, Nansen og Sverdrup på polarekspedisjon. Nå er det din tur. Det er ikke mer krevende enn at alle klarer å gjennomføre den. 
Eller glede deg til du kommer til Vardø hvor du kan bade i havnebassenget - og dermed kan du skryte av at du har badet i Barentshavet. 

Mange nordmenn har kun sett Nordkapp på TV. Ta turen selv, når du er med Hurtigruten i Finnmark. Foto: Odd Roar Lange

Hva er det med Nord-Norge?

Jeg har gleden av å reise mye. Både i Norge og i utlandet. Jeg håper at enda flere får lyst til å oppleve Nord-Norge. Jeg prøver å få dem til å reise dit, enten ved å ta Hurtigruten eller kanskje fortsette reisen ved fly-hopping ved hjelp av Widerøes rundreisebilletter. Troms og Finnmark er helt unikt. Og det er så store forskjeller både i landskapet, folket og opplevelsene. Du burde prøve det selv.

Dårlig vær kan også være morsomt.                                                           Foto: Odd Roar Lange

Eksotisk innslag på turen: Cafè Corner i Hammerfest.            Foto: Odd Roar Lange

Bading i havnebassenget i Vardø er et av aktivitetstilbudene... et kaldt et. Foto: Thetravelinspector.no

I Kirkenes. Du kommer ikke lenger enn dette med Hurtigruten.            Foto: Odd Roar Lange

Følg med på thetravelinspector.no og få enda flere opplevelser fra ekspedisjonsreisen med Hurtigruten i tiden som kommer. Vil du vite mer om priser, tider og opplevelser kan du også klikke på lenken. 

Del gjerne dine ønsker, opplevelser eller spørsmål om Hurtigruten i kommentarfeltet.

Reise med Hurtigruten - nå er det din tur.                                                      Foto: Odd Roar Lange

Sponset: Reisen ble gjort i samarbeide med Hurtigruten

 

Jeg tror du vil like disse: