Du blir ikke Gordon Ramsay av å se mye på tv

Derfor skal du heller ikke oppføre deg som en.

Sett pris på maten og opplevelse, klag hvis du føler det er rett, men ikke oppfør deg som en idiol

Det er vårsol på Aker Brygge. Uterestauranter som skal stille med bord og servering i sola har gode dager. Det er tid for moule frites (Blåskjell og pommes frites) og en øl. Det er god stemning. Lenge.

Helt til de tre på nabobordet finner ut at de har en grunn til å klage på maten. Det er mulig at det har dét. Men, de har ingen grunn til å oppføre som en Gordon Ramsay.

Vil vi egentlig ha bøller?

Han er stjernekokken, restaurant-eieren og kjøkkensjefen på tv, som skjeller ut dem som ikke leverer fra øverste hylle. Det er populært med slike program: kokker, hotellinspektører og kjøkkensjefer. Musikkkonkurranser også. Jo, mer bøllete dommeren eller programlederen er, jo bedre er det. Verst er det at det åpenbart smitter på seerne.

Eivind Hellstrøm ordner opp på ett og annet kjøkken. Men noen god rollemodell i pedagogikk er han ikke.

Sommerstemning i kjele og glass.                                                           Foto: Odd Roar Lange

De oslobaserte Ramsey-wanna-bee-ene fortsetter showet sitt selv om servitøren prøver å forklare, rolig og med et smil, og tilbyr seg å komme med ny mat. Det går så langt at hun er helt på gråten og må be en mannlig kollega overta bordet. Da koser amatørene seg kostelig. For de er åpenbart amatører. Jeg kan ikke så forferdelig mye om mat. Men det kunne ikke de, heller.

Jeg kan mye om god oppførsel. Det kunne ikke de tre andre.

Se gjerne på tv. Men du verken kan eller skal bli Gordon Ramsey av den grunn. 


Dette er også å spise ute: