7 herlige ting dere bør prøve i Trysil i sommer

Sykkelturer og sommerferie blir ikke det samme etter dette

Dette er den perfekte feriedestinasjonen for deg som har ungdom i huset. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Norge har mange steder som tar sykkelturisme på alvor. Men ingen har lagt så mye penger og arbeid i å bygge opp en skikkelig destinasjon som Trysil. Og du skal være mer enn kresen for ikke å bli imponert over hvordan skibygda har utviklet seg til å bli sykkelbygda.
Nå har de laget den ultimate sykkelguiden for stisykling som du finner her.

For hele familien

Trysil har behold familieprofilen, men samtidig utviklet mulighetene og utfordringene for proffene. Her finner du alt fra enkle og forsiktige sykkelstier uten krevende motbakker eller utforkjøringer til bakker som kun bør sykles av de meget erfarne. Jeg ble rett og slett skikkelig imponert etter å ha testet Sommer-Trysil.
Vi dro til Trysil i forbindelse med det årlige Trysil Bike Festival som vanligvis avholdes i slutten av juni.
Men tilbudet i sommerbygda er like bra de andre sommerukene og -helgene også.
-Vi tror at syklingen i Trysil kan være en super aktivitet for familier i sommer. Både det med å få familien i aktivitet og ikke minst at det er mye plass og man kan holde trygg avstand til hverandre her, forteller Gro Kveldro Bruksås i Destinasjon Trysil til Thetravelinspector.no

Vi debuterte som stisyklere, leide en guide noen timer, og fikk en herlig opplevelse.

Utstyret

Du kan selvsagt ha med eget utstyr til stisykling i Trysil. Dersom du ikke har sykkel som er beregnet for sykling utenfor asfalterte veier så kan du leie sykkel (og hjelm) i sportsbutikken i Radisson Blu Resort som ligger ved bunnen av slalåmbakkene (nå sykkelløyper) eller en av de andre sykkelutleiene i Trysil. Her kan du også få hjelp til å sjekke din egen sykkel før du starter, dersom du liker å bruke eget utstyr. Sykkelleie koster fra 350 kr og oppover, etter antall døgn du vil leie. Det anbefales å kjøpe hansker. Her kan du også kjøpe billige varianter hos f.eks Biltema e.l.  

Sykkelguide

Er du i Trysil for første gang så er det er veldig god idé å leie en guide i et par timer. Trysil har laget et veldig bra sykkelkart, men hvis du vil ha noen som foreslår ruter som passer ditt nivå så er en guide en svært god investering.

Og best av alt: du får noen som kan forbedre teknikken din slik at du får enda større glede av sykkelturen. Guidene kan også bli med på sykkeltur i området utenfor selve sykkelanlegget i skiarenaen. Dere kan blant annet dra på sykkeltur i skogene. Dersom reiserestriksjonene endres kan dere sykle på kryss og tvers både i svenske og norske skoger på samme tur.
Slik lærer du deg stisykling på 1-2-3.

Fargekart

I Trysil er løypene i sykkelkartet merket med fargegradering slik du kjenner det fra alpinbakker. Der grønne er for uøvde og svart er for ekspertene. 

Vi testet sykkelløypene i Gullia som ligger like ved skisenteret. Her fant vi mer enn nok utfordringer for to dagers sykling. Og vi kunne tilbrakt mange flere dager uten å bli lei. Gullia har stier som gjør at du kan øke vanskelighetsgraden etter hvert som erfaringen kommer.  Denne delen er ikke heisbasert, så her kan du sykle helt gratis. 
Når du føler deg trygg og komfortabel i de blå løypene kan du ta steget opp i Magic Moose og til Fjellrunden. Hit kommer du enklest ved hjelp av Fjellheisen. 

Nye Trysil Hotel åpnet i juni 2017 og er fortsatt manges favoritt. Foto: Odd Roar Lange

Steder å bo

Trysil har virkelig overnattingstilbud som bør passe for alle. Her kan du leie små og store hytter og leiligheter, eller bo på Radisson Blu Resort. Trysil har også fått et helt nytt hotell denne sommeren. Midt i bygda ligger Trysil Hotell som er et hotell der du sjekker inn- og ut ved hjelp av mobiltelefonen din. Sammen med hotellet finner du mikrobryggeriet, restaurant/bar og håndverksbakeriet.
Trysil har også en rekke luksuriøse storhytter som er perfekt å dele med en eller to andre vennefamilier. Da får dere svært god plass mens prisen gjerne blir lavere enn som dere velger tre mindre hytter.

Rafting

Bli med på rafting i Trysil. Sammen med erfarne raftingguider går turen fra sentrum og opp til Sølenstua, hvor dere blir med på en kort introduksjon og sikkerhetsgjennomgang. Turen på elva går gjennom både rolige partier og litt mer fart i strykene, men her styre guidene flåta slik at uerfarne ikke havner i de største bølgene. Dette er trygt og moro. Koster fra ca 1295 kroner per person.

Høydeparken

Bli med opp i høydeparken. Det kiler i magen men er helt trygt. Foto: Odd Roar Lange

Like ved startområdet til Gullia sykkelarena finner du klatreparken til Høyt & Lavt. Vi testet den etter et par dager i sykkeltraseene, og fikk kjenne både magesuget, testet balansen og følt store og små utfordringer. Høydeparken er er fin familieaktivitet. Dere får låne både hjelm og sikkerhetssele, men ta med egne hansker (bruk de samme som du brukte til stisykling).
Også klatreparken har gradert løypene etter ferdighetsnivå og ønsker om nivå på utfordringer. Dere får en god introduksjon før dere slippes ut i parken.

Juving i elva

Vil dere tilbake til det våte element så er den vel timer lange juvingturen i Røafallene noe å satse på.  Dere låner hjelm, våtdrakt og redningsvest. Ta med eget ullundertøy til bruk under drakta. 
Her er det aldersgrense 18 år (15 år i følge med foreldre/foresatte).

Kanotur

Bli med på guidet kanotur på Trysilelva, eller dra på egen hånd. Trysil har hundrevis av små og store vann som kan utforskes. Her kommer dere tett på dyrelivet og naturen. Hvis du ikke har prøvd kanopadling før så får dere god veiledning før start. Den guidene turen går fra Elvenes til Garmo og er på ca 11 km.
Dere kan også leie egen kano og dra på padletur på egen hånd dersom dere ikke ønsker å ha med guide.

Har du tips til flere ting å gjøre i Trysil i sommer? Del det veldig gjerne i kommentarfeltet eller send en epost til orl@thetravelinspector.no