Årlig sydentur er ingen menneskerett

Det kan bli vanskeligere å få fri fra skolen for å dra til Syden. Det synes jeg er fint. Kanskje en telttur i Norge er vel så bra ferie for dagens barn.

Mange norske barn sliter i skolen. Stort fravær kan være en av årsakene. Og det har etterhvert blitt en utbredt forståelse for at man kan dra til syden når det passer den enkelte (innenfor visse permisjonsregler, riktignok). Det er bare for foreldre å søke barnet fra skolen. Rektor kan avslå søknaden. Men jeg tror det skjer svært sjelden.

Dermed er det også mulig og fristende å dra til syden utenom høysesongen - siden det er mye billigere. Forståelig nok. Men, skolegang er viktigere enn årlige sydenturer. Og årlige sydenturer bør ikke være noen menneskerett.

Bloggeren Susanne Kaluza lurer  på om fremtidens ferier bare er for rikfolk?

Forsida på avisa fremstiller det som at “175 årlige fridager ikke er nok for mange foreldre”. Jeg tror ikke det er det dette handler om. Problemet er heller at det for endel kan være vanskelig å legge ferien sin akkurat likt som alle andre. Når 614 000 barn med familie skal konkurrere om de samme hotellrommene, feriehusene og flybillettene skyter prisene naturlig nok i været. For en familie med mange par kan det være over 20 000 kroner som skiller en ferietur i skoleferiene fra samme tur i lavsesong.

Da blir det for lett å sitte på sin egen, fete middelklassehest og kritisere andre for å ikke ta ferie i årets dyreste uker." skriver Susanne Kaluza i bloggen på Side2.

Jeg mener det er å snu problemstillingen på hodet. Det er bedre å slå et slag for en bedre skole med mindre fravær. Særlig fordi folk med lavinntektsyrker også (og dette er veldig genrelt, og kun ment om store grupper) har barn med svakere karakterer.

At folk med dårlig råd ikke drar utenlands eller på dyre ferie sammen med barna sine er ikke noe som har oppstått etter at det ble tillatt å søke om permisjon utenfor oppsatte skoleferier.

Gratis

Sats heller på økt bruk av den fantastiske allemannsretten vi har her i landet når en vil på tur. Både i helger og i skoleferie. I Norge kan  du overnatte i telt på samme sted i to døgn (minst 150 meter fra bebodd hytte/hus), lage din egen mat på tur, fiske gratis i elver og vann (for alle barn under 16 år), fiske gratis i sjøen for alle, benytte turistforeningens over 400 hytter, leie hytter av Statsskog/Fjellstyresambandene nesten gratis.

Oslofjorden Friluftsråd har en rekke billige overnattingssteder langs kysten. Det finnes også flere andre kystleder.

Pell deg ut

Jeg mener at det er viktigere at voksne og barn lærer seg å ta slike steder i bruk, og å hygge seg sammen her, istedet for å måtte dra på "all inclusive"-ferier hvert år.

Spar heller pengee - og dra sjeldnere. Det er vel så morsomt. Og da får en dobbelt opp. Ferier både Norge og utlandet.

Din beste ferie

Jeg har fra tid til annen gleden av å spørre barn og unge (og voksne) om deres beste ferieopplevelser.

Knapt noen har nevnt en sydentur. De fleste svarer: fisketurer med besteforeldre, telttur med foreldre/søsken, hyttetur med venner etc.

Og siden jeg har fått vært med flere hundre barn og unge på teltturer har jeg sett gleden deres over nettopp disse gratisferiene.

Prøv selv, så skal du få se at jeg har rett.

Trenger du turtips? Send meg en mail: orl@toppenavnorge.no , eller skriv spørsmålet i kommentarfeltet, så skal du få noen konkrete ferietips i nærheten av der du bor.