Cruiseturistene betaler gjerne i land - dersom de kommer i land ...

IMG_3972.jpg

Sommerens turistsesong er i gang. Og da starter diskusjonen om cruiseturisme gir penger i butikk-kassa. Cruisturister i kø. Det er slik vi gjerne skulle hatt mer av. Foto: Odd Roar Lange

Y24A3114

Det er et enkelt spørsmål, men svaret er sammensatt og vanskelig. En undersøkelse viser at hver cruiseturiste legger igjen 860 kroner i land per dag, per turist. Jeg synes det høres oppsiktsvekkende mye ut. Men det kan selvsagt være riktig.

Cruiserederiene betaler for landbaserte tjenester som strøm, vann og renovasjon. Og de leier busselskap og guideselskap. Men de er ofte ikke så lystne på å gi gjestene sine anledning til bespisning i land og lang tid tid shopping.

I tillegg melder mange butikker at de knapt ser snurten av cruiseturistene som kommer i land...

Få dem i land

For det siste er selvsagt et viktig poeng: Å få turistene i land, altså. Noen steder er cruiseskipene så store (eller mange) at de må ligge ute på reden. Da er det en ekstra oppgave å få turisten til å komme i land. For de som blir igjen om bord - og de er ofte ganske mange. Legger naturligvis ikke igjen penger i land. Og det er det vi gjerne ønsker at de skal gjøre.

Men når de først kommer i land så er det mange som blir med på guidede turer. Der det meste av pengene forsvinner til cruiserederiet. For de har gjerne et påslag på minst 100 prosent. Og det blir mindre på den lokale operatøren.

De vil handle

Dersom turisten var klar over det - og det er de sjelden - så kunne de fått kjøpt samme turen til halv pris om de ventet til de hadde forlatt skipet. Det kan være noe å tenke på for deg nest gang du er på chartertur eller cruise.

Men mange turister ønsker å handle når de er i land. Dersom butikkmedarbeiderne skjønner at de ikke bare er ekspeditører men selgere.

Det blir travel i kassa når denne gjengen kommer. Foto: Odd Roar Lange

Men vil du selge?

Det er så mange i butikker som har bestemt seg for at cruiseturister ikke kjøper noe som helst. Og med den innstillingen så får det selvsagt rett...

Men det er ikke sikkert det er kunden som er problemet!

Det er bare å se til land sør i Europa. Der får vi ofte en helt annerledes kjøpsopplevelse. Det er lov å kopiere!

Det er også lov å gjøre butikken fristende, unik og lekker. Å lage smaksprøver, servere små historier og vise at man er glad for at turistene er der. For de vil gjerne besøke deg. Og mange av deg vil handle hos deg.

Resten er opp til deg.

Et utvalg turer - presentert om bord. Og til ganske stive priser. Foto: Odd Roar Lange

Turister klare for tur på Raumabanen. Foto: Odd Roar Lange