Den er historiens fineste bok om Romsdal

Terje Aamot og Iver Gjelstenli. Foto: Odd Roar Lange
Terje Aamot og Iver Gjelstenli. Foto: Odd Roar Lange

Det er laget mange fine turbøker om Romsdal. Ingen er finere enn denne: Romsdal Eksponert.

På Nordvestlandet ligger Romsdal. Med en vill og vakker natur der mulighetene til flotte toppturer nær fjord og hav er så mange at de ikke kan telles. I 150 år har fjellklatrere fra hele verden vært tiltrukket av denne regionen. De har utført spektakulære førstebestigninger som i sin tid har vært karakterisert som nesten umenneskelige. Senere er klatrerutene gjennomført raskere og mer elegant, mens andre har tatt turen til topps og kastet seg utfor fjellsidene enten med fallskjerm eller med ski, snowboard, sykkel og til og med sparkstøtting. Noen har omkommet i fjellet - de fleste har kommet herfra med turer de husker livet ut. Og, i en tidsalder der alle er utstyrt med fotoapparat tas det ofte svært flotte bilder av soloppganger, solnedganger, rastepauser eller fine øyeblikk.

Dette er boka du må skaffe deg dersom du liker flotte bøker om flotte fjellturer. Foto: Odd Roar Lange
Dette er boka du må skaffe deg dersom du liker flotte bøker om flotte fjellturer. Foto: Odd Roar Lange

Men, det er ikke mange fotografer som matcher Terje Aamots nivå. Ikke frem til nå, og ikke i fremtiden heller. Garantert!

Det er heller ikke mange journalister som matcher Iver Gjelstenlis nivå når det gjelder opplevelser i Romsdal. Ikke når det gjelder antall timer i fjæra, lavlandet, skogen og fjellet i Romsdal - og i alle fall ikke med like begeistret evne til å formidle historiene fra disse turene.

Glede for generasjoner

Ingenting kunne bli bedre enn at de to fjellentusiastene fra hver sin generasjon slo seg samme og laget dette praktverket av en coffee-table-book. Der bildene og teksten er hentet så langt unna kaffebordet som mulig.

Det er et lett språk med litt "stammespråk", men ikke mer enn at dette kan alle skjønne. Dersom man liker tøffe turer så liker man garantert fortellingene og bildene.

Fordelt på 310 sider storformat på 170 grams papir har de to forfatterne samlet turer og opplevelser fra områder de fleste sjelden eller aldri  kommer til å bevege seg. Terje Aamots evne til å utfordre både naturen og kamerateknikk er ikke noe mindre enn svært imponerende.

Dette er 310 sider glossy fjellporno. Du blir garantert hektet.

Klatrehistorie

Her får du både klatrehistorie og klatrehistorier. Og fremfor alt, det er støttet av fantastiske bilder i stort format. Eller - det er kanskje teksten som støtter bildene. Miksen er fremragende. Og: et stort pluss for at all tekst også finnes på engelsk, oversatt av Thomas Horgen.

Selv om det er mye klatring så er det også god plass til toppturer på ski. Det er vanligvis veldig lett at skibilder blir like hverandre når man først har funnet et favorittmåte å ta bildene på. I denne boka er det stort mangfold. Herlig.

Den minste - men kanskje mest spektakulære aktiviteten i Fjell-Romsdal er basehopping. Det er bare å nyte.

Jeg liker at det er mennesker på nesten samtlige bilder i boka. Det gjør at det også blir en tidsreise. Og den blir spennende å ta frem igjen mange ganger.

På to hjul

Stisykling er blitt mer og mer populært de siste åra. Utstyret har utviklet seg og man kan sykle både vinter og sommer. I boka er det plass til begge deler. Det er også funnet plass til et litt mer sært tema. Men like fullt flott og spennende: fjelløping. Og for dem som ikke er redd for å fryse på fingerene er det bare å bli inspirert over vinterklatring på snø og is.

Noen naturbilder passer egentlig ikke inn under noen av hovedkapitlene. Men de har fått plass i kapittelet Landskap.

Hvis du ikke blir imponert: oppsøk optiker eller lege.

Dersom det skulle være noe som mangler i denne boka så er det et ønske om kart som viser hvor de ulike stedene er. For lokalkjente er det ikke noe problem. men boka har potensiale lang utenfor Romsdal. Og da ville et kart kunne vært til glede.

De to forfatterne har brukt fem år på å produsere Romsdal Eksponert. Det er vel anvendt tid. Kjøper du denne boka så kan du betrakte det som vel anvendte kroner. Dette er den beste naturboka fra Romsdal noen sinne. Anbefales.

terning-6
terning-6

Romsdal Eksponert

Terje Aamodt og Iver Gjelsteli (oversatt til engelsk av Thomas Horgen)

Forlaget Fri Flyt

310 sider

Kr 499 veil.