Dette kan bli Norges fineste jazzgate

IMG_5621.jpg

Byen har Norges største jazzfestival. De har roser og en svært trivelig museumsgate. Alt ligger til rette for en fantastisk trekant. Denne gata er som skapt for sommerjazz. Foto: Odd Roar Lange

Romsdalsmuseet i Molde har en liten, men usedvanlig trivelig bygate. Den ligger 10 minutters gange fra hurtigrutekaia. Og den er en av byens hemmelige skatter.

Ett av husene har en liten åpen kafé som snart skal stenges for godt. Det burde skape opprørsstemning i en somemrsøvnig by. For dette er den eneste kafeen i byen som virkelig har historie i veggene og som oser av sjel. I dag selger de rause mengder kaffe og en vaffelplate ink rømme og syltetøy for kun 50 kroner. Det er latterlig billig.

IMG_5524

-Vi må stenge kafeen fordi vi ikke tjener penger på den, forklarer museumsdirektøren. Kafeen skal gjenoppstå som en moderne kafé i et nytt bygg som åpner dørene neste år. Det blir aldri det samme. Det er simpelthen trist. En nødløsning for gjestene blir å ta med kaffekoppen ut og selv oppsøke bygata.

Slik kan bygata og Molde få en ny attraksjon.

Molde er jazzens by. Og den er rosenes by. Men det er ikke lett å få øye på noen av delene - bortsett fra underden årlige jazzfestivalen i uka 29.

Jeg har har et forslag: Bygata i Molde er som skapt for sommerjazz. Med en sommerkonsert hver torsdag kveld (senere kan det utvides med visekvelder etc på andre ukedager) - med et lite orkester med gladjazz og allsang. Gjerne med ulik besetning ettersom selv musikere reiser på ferie... La det bli en gatescene for unge musikere som spiller for det de får i innsamlingsbøtta.

Det ser trivelig ut, ikke sant?

Bygatesommerjazzen kan bli en suksess både for byens befolkning, for tilreisende/hjemvendte sommergjester - og for hurtigruteturistene. Mali´s Cafe kan selge kalde øl og god sommervin, musikerne kan servere sommerstemning. Det kommer til å bli smekkfullt i gata.

Og det kommer til å gi god økonomi for Mali´s Cafe. Mens byen får en ny attraksjon istedet for å miste èn.

Kafeen blir rett og slett en god grunn til å besøke museet istedet for å være en bekymring for museumsdirektøren.

Skulle det utrolig skje :-)  at det blir vått vær på en torsdags kveld så kan man gjøre som på Fyret på Youngstorget i Oslo: å ha en innendørskonsert i en av byens minste restauranter. Fullt av folk, fullt av god stemning.

Her kan det spilles musikk. Her kan det tjenes penger. Men man må våge.

Jeg lover å komme så mange torsdager som mulig. Jeg skal dele sommerstemningen og gleden. Jeg garanterer at jeg skal klare å skaffe minst 250 gjester på åpningsdagen.

PS: Torsdagssommerjazzen i Bygata er selvsagt en perfekt anledning for Molde International Jazzfestival å selge billetter til festivalen i uke 29. Og til å selge ut restopplaget av t-skjorter de påfølgende ukene...