Eiendomsskatt på pur glede - er det rett da?

Er det riktig at et skianlegg skal betale eiendomsskatt? Jeg synes ikke det.

I alle fall ikke som i dette tilfellet: Et av landets mange små skianlegg, Tusten Skisenter i Molde, er privateid. Kommunen eier ingen av aksjene i anlegget. Og det er de sikkert glade for. Fordi skianlegget har gått med underskudd år etter år etter år. Allikevel har eierne, Erik Berg og Dag Sylte, investert og investert. Fordi de synes Molde bør ha et bra skianlegg. Både de fastboende og byens turister. Utfordringen med Molde (det finnes flere enn denne) er at snøforholdene er ustabile og uforutsigbare. Og derfor vanskelig å selge til turister som trenger en viss forutsigbarhet. Samtidig ligger anlegget utmerket til. Knappe ti minutters kjøring fra sentrum. Fire heiser og tre nedfarter + terrengpark og offpist.

I dag må skianleggets eiere, foruten å holde Molde og byens befolkning med et utmerket skianlegg som går med årlige underskudd, også betale 500 000 kroner i eiendomsskatt! Det er i og for seg greit at ingen skal slippe å betale inn eiendomsskatt i Molde. Men, jeg mener det er på tide at Molde kommune bevilger et tilsvarende beløp tilbake til skianlegget, gjerne øremerket tiltak for barn og unge. Det burde la seg gjøre – og det burde være svært akseptabelt. Norge trenger også større satsing på vintersportssteder og vinterturisme. Skianleggene i Fjord-Norge-regionen bør få all den støtte som er mulig for å øke markedsføringen både i inn- og utland. Skikjøring med utsikt over Atlanterhavet er slett ikke å kimse av….

Jeg tipper at de to eierne neppe kommer til å foreslå dette selv. Fordi de driver næringslivsbedrifter som går mer enn godt. Og de føler nok at det vil føles rart om de skal be om å få pengene tilbake… Men, ville det vært mer rimelig å betale tilbake pengene dersom det var grunneiere som ikke hadde velfylt konto? Jeg synes ikke det bør spille noen rolle. Her bør det være likhet for alle. Og, alle som var i skianlegget en fin vinterdag ville nok gledet seg over nyheten om at anlegget fikk 500 000 tilbakebetalt.