En vellykket avstikker fra hovedveien

Dersom du skal kjøre Gudbrandsdalen i sommer bør du sette av tid til en avstikker. Sett av god tid - til en svært fin avstikker. Kulturstua i Ro ligger  Gausdal, vest for Lillehammer.

Kulturstua i Ro. Merk deg navnet på dette stedet som ligger en halvtimes kjøring vest for Lillehammer. På den gamle fjellgården har Lina Dybdal og Tor Jacobsen skapt en perle av et sted.

I den bratte skråningen, drøyt 500 moh finner du fjellgården med de velrestaurerte tømmerbygningene og som er stappfull av sjel, historie og minner. Her har de drevet stedet som besøksgård i 30 år. Og har skaffet ord på seg som kanskje den mest eksklusive og gode i hele dalføret.

bilde

Jeg slo følge med Tor på en av hans utallige omvisninger på tunet og i husene i dag. Der det er hundrevis av gamle gjenstander og alle har en egen historie som Tor gjerne forteller. Med glimt i øyet - og lun humor.

Urtehagen er også verd besøket. Der det er plantet i sirkel og til og med i et et vikingskip! Krydder og urter som kommer til nytte i kjøkkenet som serverer lokalmat fra dalen. Her vokser og spirer det de mest utrolige vekster. Du blir neppe lei av å høre og å smake.

bilde

Vi tilbereder retter av ferskvannsfisk og vilt med ferske grønnsaker og krydderurter fra egen hage, hjemmebakte brød.  Råvarene henter vi fra fiske, jakt og bærplukking i Vestfjellet. I kjøkkenet blir råvarene marinert, sylta, hermetisert, eller tørka, skriver de på sin hjemmeside.

Her er det ingenting som heter fast-food - snarere tvert i mot: Gjør deg klar for slow-food.

Og vil du overnatte (det bør du virkelig ta deg tid til) så kan Tor og Lina tilby følgende:

Pyntet til kveldens middag.

-Vi kan tilby 11-15 sengeplasser, alt etter hvor godt gjestene kjenner hverandre. Ukjente deler ikke rom, og vi har mulighet til å skille kvinner og menn.Vi har vi innredet et soverom med skapsenger du neppe har sett maken til. 

Jeg har sett dem. Og de har helt rett. Det er som i et eventyr. Jeg må tilbake senere i sommer. Dette må jeg simpelthen prøve i ett døgn. Ikke bare i en kort ettermiddagsstund

bilde

PS: Dersom du liker bringebær, så er dette rett sted for deg. Du kan også få kjøpt deres nye bok, Bringebærlandet, med bringebæroppskrifter.

bilde

Senere i sommer kan du lese en fyldig reportasje og se enda flere fine bilder fra Kulturstua i Ro på nettstedet kortreist.no