Er dette virkelig Norges mest populære fjellturer?

Denne 10-på-topp-lista gir deg flotte opplevelser. Men er den korrekt?

På fjelltoppen Preikestolen i Rogaland besøkes av 270 000 turister i året. Det gir topplass på lista som riktignok ikke inneholder de populære bynære turene i Norge. Foto: Chris Arnesen/Visit Norway

På fjelltoppen Preikestolen i Rogaland besøkes av 270 000 turister i året. Det gir topplass på lista som riktignok ikke inneholder de populære bynære turene i Norge. Foto: Chris Arnesen/Visit Norway

(Odd Roar Lange) Turistforeningen, Innovasjon Norge og norske og utenlandske journalister har i en årrekke presentert listen over de 10 mest populære fjellturene i Norge. Men listen er ikke korrekt. For det første har ikke tallene vært oppdaterte, for det andreer ikke alle fjellturene tatt med. Populære bynære turersom Over vidden i Bergen, til Kikutstua i Oslo og i Bymarka i Trondheim er ikke tatt med. Og, er det riktig å sammenligne lang flerdagsturer og «korte» dagsturer på samme liste?

Ikke så opptatt av tall?

En undersøkelse foretatt for Romsdals Budstikke viser store feil i besøkstallene. For fjellturen Romsdalseggen var feilen enorm. Turistkontoret har oppgitt opp mot 40 000 besøkende i året over fjellet. Da Statens Naturoppsyn i år gjennomførte en kvalitetssikret telling viste det seg at 14 500 besøkende er det rette tallet. Rauma er imidlertid ikke den eneste kommunen som sliter med fjelltallene.

- Jeg er ikke så opptatt av tall. Det er media som er opptatt av dette, sier lederen for handels- og reiselivsforeningen etter å ha blitt konfrontert med feiltall.

Det er ikke korrekt. Turistsjefer og turistkontor er - selvsagt - minst like opptatt av besøkstall som media.  Ettersom turistkontorene er blant de aller første til å bruke tallene for alt de er verd, og kanskje ikke verd. Journalister etterspør ofte tall men altfor sjelden dokumentasjon for disse.

Nye tall i vente

– Vi har ikke brukt veldig store ressurser for å kvalitetssikre tallene for de best besøkte fjellturene i Norge, medgir Mari Stephansen i Den Norske Turistforening.

– Det betyr at det blir litt synsing når slike lister skal lages. Vi har diskutert om vi skal få foretatt bedre og nøyaktige målinger, sier hun.

Og det vil trolig være lurt.

Bør turer i bynære omgivelser også inn på 10-på-topp-lista? Foto: Odd Roar Lange

Bør turer i bynære omgivelser også inn på 10-på-topp-lista? Foto: Odd Roar Lange

Her er en oppdatert liste

Preikestolen

– Vi har hatt cirka 270.000 besøkende på Preikestolen hittil i år, sier Jorunn Stokke i Stiftelsen Preikestolen.

I flere lister står tallet oppgitt som: «over 100 000».

– Hvordan kommer dere fram til dette tallet?

– Vi har hatt mange tellinger og kommet fram til at det er riktig å bruke tallet 3,23 passasjerer per bil som parkerer på parkeringsplassen. I tillegg kommer antall solgte bussbilletter.

Gaustatoppen

DNT har tidligere oppgitt 30.000 besøkende til topps på fjelltoppen som kan skryte av en utsikt over 1/6 av Fastlands-Norge. Det riktige tallet for 2015 er cirka 80.000.

– Vi hadde en nøyaktig måling med varmekamera i fjor og la til antall som tok Gaustabanen til topps. I år har vi ikke hatt kameramåling, men dersom vi bruker forholdstallet fra Gaustabanen (22.000 med banen) er totalantallet på toppen cirka 80.000, sier Halvor Haukaas ved Gaustabanen.

Kjerag

– Vi har ikke nøyaktig telling, men vi har et estimat på cirka 55.000 besøkende i år, sier Audun Rake i selskapet Lysefjorden Utvikling.

– Vi bruker samme tellemåte som på Preikestolen, der antall parkeringsbilletter og antall bussbilletter er hovedtyngden. Kjerag har hatt en økning på 30 prosent i besøket i forhold til i fjor.

Besseggen

– Vi har ikke hatt nøyaktige målinger i år. Men 53.029 har tatt Gjendebåtene og basert på tidligere års tellinger og forholdstall så har vel 50.000 gått Besseggen i år, sier Rigmor Solem i Statens Naturoppsyn.

- Vi tror talelt ligger mellom 45000 og 50000, anslår Harald Rune Øvstedal i Gjendebåtene.

Trolltunga

Det spektakulære utsiktspunktet i Hardanger har hatt en eventyrlig besøksvekst. Fjorårets telling viste 40.000 besøkende. I år er det 50.000 som har vært her.

– Vi måler ved hjelp av antall parkeringsbilletter og kontrollmåler med et måleapparat satt ut av Statens naturoppsyn. De to tallene er nesten helt like, så vår manuelle tellemåte viser seg å være god, sier reiselivsdirektør Hans Jørgen Andersen ved Reisemål Hardanger.

Trekanten Rondane

Spranget er et av utgangsstedene for trekanten i Rondane. Foto: Odd Roar Lange

Spranget er et av utgangsstedene for trekanten i Rondane. Foto: Odd Roar Lange

Trekanten i Rondane regnes som en av de mest populære rundturene i Norge. Men det finnes ingen eksakte tall for hvor mange som faktisk tar turen i Norges eldste nasjonalpark. Overnattingstall på Turistforeningshyttene Rondvassbu, Dørålseter, og Bjørnhollia gir muligheter for et anslag. Vel 50 000 gjester har overnattet på Rondvassbu i år. I tillegg har over 10 000 biler kjørt inn til Spranget. Denne turen trenger en kvalitetssikret måling.

Galdhøpiggen

– Vi tror at 25.000–30.000 mennesker har vært på toppen av Galdhøpiggen i sommer. Men tallene er usikre, sier Martine Hårstad som er daglig leder i Jotunheimen Reiseliv.

– Fra Juvasshytta er det gjennomført 15.000 guida turer. I tillegg er det foretatt guida turen fra andre utgangssteder, pluss at flere går alene til toppen. Vi vet derfor ikke hvor mange som har vært på toppen i år.

Romsdalseggen

Utsiktspunktet Rampestreken er en del av turen over Romsdalseggen. Foto: Odd Roar Lange
Utsiktspunktet Rampestreken er en del av turen over Romsdalseggen. Foto: Odd Roar Lange

Skulle ta opp kampen med Besseggen for å bli en av Norges mest gått fjellturer. Turistkontoret i Rauma opererte med 30 000-40 000 turgåere per år. Men en måling gjennomført av Statens Naturoppsyn viser at den i 2015 blitt gått av 14.500. Det er altså langt igjen til Besseggen-tallene.

Slogen

– I fjor ble det registret 12.000 navn i turmålsbok på toppen av fjellet. For i år har vi ikke tallene klare ennå, sier hyttesjef for Patchellhytta i Ålesund Sunnmøre Turistforening, Oddbjørn Berge.

Dronningruta Vesterålen

Er inne på topplista, men har ingen gode målinger. Lokalt regnes det med at et sted mellom 2.000 og 5.000 personer går de 15 kilometrene over fjellet i Vesterålen.