Fra after-sau til after-ski. Men holder det?

Fjellbygda Oppdal forbereder seg til vinteren. Med får-i-kålfest og turistsjefsparking.

Oppdal har veldig gode forutsetninger for å lykkes som skibygda i Midt-Norge. Men de siste årene har det meste gått galt. Og det må nye eiere og ny satsning til for at det hele skal gå bra til slutt.

Oppdal er  fjellbygda i Sør-Trøndelag som har flere flotte skianlegg som henger sammen på ett kort:

Vangslia med Ådalen,  Hovden og Stølen.

Men akkurat nå helger ikke turistsatningen sammen slik den burde. Skianlegget fikk nye eiere da Wenaasgruppen kjøpte familien Schønheyders aksjer i Oppdal Booking. Kjøpsavtalen omfatter hele Oppdal skisenter og overnattingsstedene Quality Hotell Oppdal, Hotel Nor, Vangslia Fjelltun og Oppdal Motell.

Men det synes som om bygda og skianleggene er satt på vent. Tidligere var alle skiheisene åpne samtidig og det var en fryd for hyttegjester og hotellgjester. De to siste vintrene virker det som anleggene kjøres på sparebluss. De ansatte vil gjerne gjøre en god jobb, men får beskjed om å spare, spare og spare. Destinasjonsutviklingen har stoppet opp.

Lars Wenaas er en strategisk investor, og håper sannsynligvis at Skistar vil kjøpe aksjene fra dem. Dèt er imidlertid lite sannsynlig siden oppdalingene var de som stakk kjepper i Skistarhjula da de ønsket å utvide sin portefølje og meldte dem til konkurransetilsynet for en tid tilbake.

Når Oppdal nå sårt trenger Skistarkronene kan de svenske eierne smile og si "nei, takk for sist".

Også det nye flaggskipet Skifer Hotel sliter. Arbeidsstokken er redusert og tidligere Oppdal Bookingsjef, Erik Sæther, har startet jobben med å få storhotellet på et bedre spor. Sæther er blitt ny direktør på Skifer Hotel.

Samtidig må Destinasjon Oppdal ut på leting etter ny sjef etter at Kari Toftaker. Etter under ett år i sjefsstolen fikk hun sparken for kort tid siden.

-Fjern sutring og krangling. Dette er måten å lykkes med Destinasjon Oppdal, sa styreleder Bernt Amdal for to år siden. Nå må han belage seg på arbeidsrettssak fra Toftaker som ikke finner seg i oppsigelsen fra styret.

I mens arrangerte Oppdal årets Fjell- og Får-i-kålfestival sist helg. En lørdag med yrende liv, NM i saueklipping og after-sau (høstversjonen av afterski). Søndag ble en våt dag der publikum sviktet og det hele ble en dårlig dag.

Slik kan bildet også bli for reiselivet i Oppdal, dersom ikke noen tar et skikkelig grep. Trolig utenfra.

Enten må det komme nye eiere som får overta billig og som, i motsetningen til dagens eier, vil bruke penger på opprustning og nyskaping. Gjerne sammen med at bygdas destinasjonsselskap slås sammen med selskapet i Trondheim.

Dette er, etter min mening, den beste måten å få skibygda på rett spor. For det skjer også mye bra i Oppdal. For eksempel som hos sportsbutikken VPG, som trolig er landets beste fjellsportbutikk.

Men akkurat nå er ikke alt det gode arbeidet veldig synlig, under alt bråket på toppen.

Jeg håper det ordner seg for Oppdal. Men da tror jeg det må skje noe veldig fort.