Sutring kveler norsk turisme - la damene overta

Naboene til nasjonale turistveger sutrer som nordlendinger. Nå må de ta seg sammen. Og byttes ut - med kvinner.

Nasjonale Turistveger, ved Atlanterhavsvegen. Foto: Odd Roar Lange

I årevis har nordlendinger sutret og klaget. Særlig menn. De har ment at staten må hjelpe dem, eller fylkeskommunen, eller kommunen. I det miste naboen. De har ikke skjønt at de må ta seg sammen, skape sin egen fremtid, sitt eget liv. Mange steder er det damene som har reddet dem. Som i Henningsvær, hvor mannfolka klagde på alle andre - og damene til slutt tok grep. I dag fremstår Henningsvær i ny drakt og som en reiselivs-suksess.

Kvinnene redder bygda

Med Førjulseeventyret, der den mørke bygda er blitt et levende samfunn også i den mørkeste tida. Hvor lysbutikken, glassblåseren på Engelskbrygga, kafeen med de gode kanelsnurrene, luebutikken og Drops er små oaser. Så enkelt kan det gjøres, når man slår seg sammen og skaper et levende samfunn. I stedet for å sutre og klage.

Se filmen om Atlanterhavsvegen i storm.

Nasjonale Turistveger har skapt noen fantastiske perler rundt om i landet. Men nabokommunene til de flotte turistmagnetene sutrer. Som i Eide kommune på Nordmøre i Møre og Romsdal.

Der ivrige krefter hadde svulstige og helt urealistiske planer om undervannsakvarium- og observatorium har strandet. Det eneste de klamret seg til var en bittelite kiosk. De gikk i svart da Nasjonale Turistveger og Statens Vegvesen satte opp skilt som gikk utenfor kommunen. En helt riktig skilting, siden Eide kommune kun kunne by på en middels kafé og en bensinstasjon. Ellers ikke noe. I stedet mener en fremtredende politiker at Atlanterhavsvegens nyeste etablering er en en miljøskandale!

Klart for en ny god reiselivssommer uten sutring. Foto: Odd Roar Lange

I stedet skiltet Statens Vegvesen en tur forbi Eide og til Bud ytterst på Romsdalskysten og utvidet Atlanterhavsvegen til å gjelde fra Bud til Averøy.

En veldig fin strekning, som er best med bil, men til nød kan sykles.

I mens satt ledelsen i Eide kommune tilbake og sutret og klagde. I stedet for å skape noe selv som gjorde dem attraktive (nei, jeg har ikke glemt fantastiske Nås Gruver - som er åpen for lukkede lag).

Og sutringen fortsetter 

Eides ledelse mener at alle andre tar feil, at satsingen på Nasjonale Turistveger er feilslått fordi det er for dyre prosjekter. Poenget er at Eide - og alle andre nabokommuner til Nasjonale Turistveger - må være sin egen lykkes smed. De må ta seg sammen, og skape noe selv. Som gjør at de tjener penger - og ikke bare er en gjennomfartskommune. Jeg har besøkt de fleste av de nasjonale turistvegene i Norge.

Det er ikke gratisturister som gir verdiskaping. Fellesnevneren er at de nasjonale turistvegene er fantastiske reisemål. Og at nabokommunene klager over at de ikke er tatt med i opplevelsen.

 

Fra Bud, på Atlanterhavsvegen. Foto: Odd Roar Lange

Årsaken er at de ikke på naturligvis vis har noe å by på, og at de som elder kommunene ikke er i stand til å ta grep. De er imidlertid god til å klage, selv om det ikke hjelper dem det aller minste. Ikke før de byttes ut med yngre og innovative krefter. Med pågangsmot og glede over at det i nabokommunen finnes noe de kan tjene gode penger på.

Jeg har ikke tro på at de gamle kreftene har evne til å skifte mening. Det er bedre å bytte dem ut - særlig med kvinner!