Hvem eier egentlig fjordene og nordlyset?

Krediteres-Per-Jørgen-Sørbø.jpg

Dersom reiselivs-Norge slår sammen nordlyset og de norske fjordene så blir vi uslåelige. Det beste av Norge - fjord og nordlys. Foto: Odd Roar Lange

Har man enerett på noe man ikke eier? For hvem kan egentlig selge nordlys og norske fjorder?

Norge har fjorder fra Oslofjorden i sør til Varangerfjorden i nord. Allikevel er det bare fylkene Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane - og Møre og Romsdal som er med i reiselivsprosjektet FjordNorway.

Det synes jeg er feil. Fordi fjordproduktet i veldig mange andre regioner i minst like bra. Annerledes, men like bra. Og jeg hadde ønsket at enda flere var med på markedsføring av fjordene.

Reise i nord

Fordi en reise fra Svolvær, via Raftsundet og Trollfjorden ikke står tilbake for en reise inn Romsdalsfjorden. Og en reise gjennom nordvestlands natur ikke er verken dårligere eller bedre enn en fin seilas inn Oslofjorden en vakker sommerdag. Det finnes unike opplevelser langs hele norskekysten, fra Østfold til Finnmark. Jeg har mang en gang blitt heftig begeistret over fjordopplevelser mange steder i landet. Både på Vestlandet og i Nord-Norge.

Du kan klatre, plukke multer, bo dyrt, bo billig, spise godt eller skaffe maten din selv. Du kan dra på bretur, topptur eller fisketur. Være på land eller på sjøen.

Du kan se hele Norge fra fjordene (til og med innlandet - hvis du tar med Furnesfjorden ved Mjøsa, Tyrifjorden og Randsfjorden ...) Fjord-Norge er ikke fire fylker, det er hele Norge.

På tur med Hurtigruten til Trollfjorden. Foto: Odd Roar Lange

Våkenatt ved fjorden

Sist sommer skulle jeg gå til sengs da Hurtigrutens skip, Kong Harald seilte nordover langs Helgelandskysten. Det var umulig. Jeg måtte stå opp igjen  etter fem minutter, og satt oppe hele natten gjennom frem til Brønnøysund.

Både Nord-Sverige og Finland slåss med oss når det gjelder å selge nordlyset til turister. I de siste to-tre årene har norsk fokus på nordlys og turisme skutt fart. Og VisitNorway jobber nå med en ny app til mobiltelefoner der du kan finne ut hvor og når du kan oppleve nordlys der du er. Etter samme modell som en flo-og-fjære-app.

Lanseringen skal etter planen gjennomføres julehelgen. Den ser jeg frem til med stor begeistring.

Vakker solnedgang på Trøndelagskysten Foto: Odd Roar Lange

 

Norge - slik Hurtigrutens turister kan oppleve det. Foto: Odd Roar Lange

Under en reiselivskonferanse i Balestrand forleden tok Fjord-Norges direktør, Kristian B. Jørgensen til orde for å markedesføre begrepet Fjord-Lyset. En sammenslåing av Fjordene og Nordlys. Det synes jeg er en glimrende idè.

Jeg tror at de som jobber med Fjord-Norge ønsker å bevare begrepet til eksklusiv bruk på Vestlandet. På samme måte som region Nord-Norge ønsker "enerett" på nordlysturisme.

Hvordan ser Fjord-Norge ut for en turist? Foto: Odd Roar Lange

Dersom begge gir og begge tar så kan det bittelille reiselandet Norge bli mye større. Ikke i km2, men i opplevelser og turistkroner.