Jeg prøver meg som villmarking

Seks ivrige hjelpere. Masse deilig snø. Det er klart for villmarkstur på Beitostølen.

For mange er Beitostølen stedet for lange skiturer, dager i slalåmbakken og afteski i sentrum. Men, det finnes annen moro også. Hundespannkjøring, for eksempel. Beito Husky Tours tar deg gjerne med på tur. Enten det er introduksjons til 450 kroner per voksen (barnerabatt) eller overnattingstur på tre og seks døgn i fjellheimen. På menyen står også halvdagsturer (16 km) eller heldagsturer. Og, selvsagt spesialsydde pakker til den som vil ha det.

Aldri prøvd før? Ingen fare. Du får utmerket guiding, og dersom du husker at du aldri, jeg gjentar: aldri, skal slippe sleden selv om du faller. Så går det helt fint. Mer om det litt senere.

Du blir tatt i mot ved campen av  innehaverne Niklas og Elisa Ulfstedt på Lien gård og sammen drar dere ned til hundegården. Her venter ivrige og menneskeglade hunder. De elsker kosing, og de elsker å dra slede. Etter litt guiding klarer du lett å feste hundene til selen foran sleden (sleden er festet med snøanker).

Og, mens små barn sitter godt og varmt foran på sleden står de voksne bak. Det finnes også dobbeltsleder med plass til to voksne som står oppreist.

Så bærer det avgårde utover Øyangen i lang rekke. Sjefen foran, som viser vei, og vi andre gledesstrålende bak.

Dette er faktisk mye lettere enn det ser ut som. Det er en stille og miljøvennlig form for friluftsliv samtidig som du kommer deg fort frem.

Hold fast: Hva du enn gjør, ikke mist taket i sleden. For da kan du risikere at hundene løper avgårde med sleden og uten deg. De er bare sjeleglade for å få 60-100 kilo mindre å dra på. Og, de stopper ikke selv om du roper på dem...

Tilbake i villmarksleiren er det klar for båltenning i lavvoen. Litt mat, varm drikke og noen gode historier. Jeg dro sammen med to britisk tobarnsfamile. Og både de voksne og barna var meget fornøyd med det de hadde opplevd. Også den ene jenta, som egentlig bare var sånn passelig glad i hunder.

Her finner du andre opplevelser på Beito.

Og for overnatting kan du helt sikkert finne noe som passer her