Kultur-Norge stenger gjestene ute

Kultur-Norge ønsker mer penger. Det bør de ikke få før de skjønner at de må åpne dørene.

Galleri, museum og utstillinger. Stengt, stengt, stengt. Slik møtes besøkende som vil oppleve kunst og kultur i helger, på kvelder og i ferier.

Jeg har antageligvis Norges fineste jobb. Siden jeg kan reise på kryss og tvers i Norge for å formidle hva Norge har å by på for turister. I forkant av skoleferier er det ofte behov for å sjekke hva som er åpent i de aktuelle feriedagene. Fordi jeg vil gi leserne tips om steder de kan besøke.

Men i de aller fleste tilfeller er svarene det samme: stengt, lukket og låst.

Noen hederlige unntak er det i de største byene i Norge. Men det er neimen ikke mange. Og distrikts-Norge,  som forvalter noen av juvelene i kulturskattekista, er et søvnig kapittel.

Årlige undersøkelser viser at nordmenn flest foretrekker å være hjemme i vinterferien og påskeferien. Her tror jeg museums- og galleribestyrere har misforstått. Nordmenn ønsker ikke å være hjemme i eget hus. Bare i egen region.

Få opp dørene, skap aktiviteter og engasjement, sørg for at gjestene og kundene kommer på besøk. Din jobb er å være formidler, ikke å vokte et hvelv.

Svært mange kulturinstitusjoner mottar kommunal, fylkeskommunal og nasjonal støtte. Det bør være noen krav knyttet til dette. Kravene bør være lengre åpningstid.

For, trenger vi egentlig museum som er åpen fra 9.00 til 16.00 mandag til fredag gjennom hele vinterhalvåret, men som holder stengt lørdag og søndag og i ferier?

Mitt svar til det er et klart og rungende nei.

Men det finnes sikkert noen hederlige unntak. Jeg tar gjerne i mot tips på disse. De fortjener et besøk og omtale.