Slapp av, toppturer er oppskrytt

Y24A8599.jpg

Toppturer og lange tøffe turer skal selge Norge som ferieland. Slapp av det er ikke de turene som er de beste. Toppenavnorge

 

Denne helgen kommer mange av dine facebookvenner til å legge ut selfies og panoramabilder fra høye (og middels høye) fjelltopper. De har gjort det før, og de kommer til å gjør det igjen. Men de fineste turene måles ikke i høydemeter. Ok, kanskje for noen få. Men langt i fra alle.

Hvem er du sammen med?

Jeg har vært med å mange toppturer. Og mange av dem har vært veldig flotte (selv om jeg strengt tatt liker nedkjøringen aller best ;-) ) Men de fineste turene handler ikke om høyde eller lengde. De handler om hvem du drar sammen med. Jeg tror at barn og unge har godt av turer som gjør at de må prestere litt. Men det handler mest om at de må lære å aktivisere seg selv. Mange er "slitne" allerede etter 400 meter. De er ikke det, selvsagt. Men de tror at de er det.

Ofte fordi de ikke underholdes av voksne, slik de opplever at hverdagene sine er. Der lærerne skal lage undervisning som fenger, SFO skal sørge for et rikholdig og morsomt aktivitetstilbud, og fotballtrenerne skal se og aktivisere alle. Etterpå er det tv og ipad og annen moro. I en verden der man nesten kan kose seg i hjel kan starten av turene fremstå som kjedelige.

På vei rett inn i skogen og vekk fra utsikten. Foto: Odd Roar Lange

Men de er ikke det, dersom du "angriper" turen på riktig måte.

La barna delta

Aller først: La barnet eller ungdmmene involveres i turen og lengden. Informere dem om hva du har tenkt. Og la dem få ta med en venn.

Gå sakte nok til at turen ikke trenger å gå langs vegen eller stien for å nå turmålet. Det er mye morsomt å oppleve om man får dra på oppdagelsestur utenfor stier og veger.

La dem bære sin egen mat, drikke og sitteunderlag. Gjerne også turgodteriet slik at de lærer seg til å spare litt.Det er dumt å spise opp alt i starten av turen :-)

Ikke la toppene være målet. La det være tid til turer nede i skogen, elelr ved sjøen eller vannet. Lær dem at det er lov å stoppe 15 meter unna toppen. Det er faktisk ganske kjekt.

Foto: Odd Roar Lange

Toppturer er oppskrytt. Det er tiden til å prate, til å kjede seg, til å aktivisere seg selv, til å nyte og å være nysgjerrig som er det viktigste.

Jeg har vært på nok turer til å vite at dette stemmer.

Ha en riktig god helg.