Er dette Norges beste sykkelturer?

Bokanmeldelse: Norges nyeste sykkelbok har samlet de 45 beste sykkelturene i Norge. Men det er ikke sikkert du er enig i utvalget.

Norge er ikke noe utpreget sykkel-land sett med utlendingers øyne. Allikevel er sykkelturisme og sykkelopplevelser stadig mer utbredt. Det skyldes både at syklene blir bedre, turene blir mer omtalt og det er trendy å bruke sykkel som framkomstmiddel. Forfatteren Sissel Jenseth har i en årrekke jobbet for å bedre syklistenes kår og for sykkelturisme. Nå har hun skrevet boka

Norges beste sykkelturer.

Ut på tur

Boka tar for seg det forfatteren mener er de 45 beste sykkelturene i Norge. Både innlandsturer, lavlandsturer, fjellturer, kystturer og øyhopping.

Dersom du ikke finnner en sykkeltur som frister i denne boka så er ikke sykkelturer noe for deg. Her er et stort antall fine og godt presenterte sykkelturer. Noen enkle, neon middels og noen mer krevende.

Det handler om sykkelturer langs bilveger og skogsveger og svært liten grad av stisykling. Hver av turene har en liten introduksjon fra området, deretter ganske detaljert beskrivelse av hvilke veger du kan sykle. Og litt om hva du ser underveis. Som turplanlegger og inspirasjonsbok er dette en god bok, og siden du både får se kart og et utvalg nettstedsadresser så trenger ikke så mye mer enn dette dersom du skal velge deg sykkelturer i Norge.

Men mindre du ønsker turer andre steder enn de utvalgte. Jeg kjenner ikke til hvorfor utvalget er som det er. Kanskje skyldes det at turene er omtalt i tidligere utgitte bøker?

Forbedringer

Det kan i så fall være årsaken til at ikke alt virker helt oppdatert. Dette gjelder utdaterte  navn på fergeselskap, hotellnavn etc.

I tillegg stusser jeg over at reisen slutter i Tromsø. Det ville vært enkelt å gi leserne noen fine turforslag i Finnmark.

Norge har en rekke Nasjonale turistveger. Dette er først og fremst bilveger. Det er derfor en selvmotsigelse at veger som markedsføres nasjonalt og internasjonalt som bilveger også markedsførers som sykkelveger. Det gjøres også i denne boka. Dette gjelder blant annet Atlanterhavsvegen i Møre og Romsdal og de flotte, men smale vegene i Lofoten. Det er supert å kjøre bil her, men ikke like fint å sykle - på grunn av bilene. For dem som skal øyhoppe - som blant annet på Helgelandskysten - ville det vært veldig kjekt om kartene innehold info om hvor fergene/hurtigbåtene seiler, slik at det kan tas med i reiseplanleggingen.

Hadde boka også innholdt overnattingstips, forslag på steder å spise og litt mer om hva man kan oppleve utenfor selve sykkelsetet så hadde boka kunne fått toppscore.

Lydverket-Terning4-400px
Lydverket-Terning4-400px

Fakta:

Norges beste sykkelturer

Sissel Jenseth

Utgitt 2015

Gyldendal Forlag

268 sider innb