Ta bildene dine som en proff fra National Geographic

De smarte fototipsene som gjøre bildene dine mye bedre - selv med mobilkamera

Y24A4981.jpg

(Odd Roar Lange): Hun har vunnet fotopriser, har reist jorda rundt og er en av foto-ekspertene i National Geographic Traveler Magazine og jobber for The New York Times.

Susan Seuberts beste fototips er lettere å følge enn du tror. Og viktigere enn du visste.

1. Når skal du ta bildene?

Sykkeltur og sommerferie på Bornholm. Foto: Odd Roar Lange
Sykkeltur og sommerferie på Bornholm. Foto: Odd Roar Lange

Du har flaks dersom du er på rett sted til rett tid uten å ha gjort skikkelig research på forhånd. Sånn er det også med reiser. De fleste gode reiser blir tid fordi du har gjort skikkelig forarbeide ved å velge ut rett reisemål, rett hotell, rett flyselskap og så videre. Sjekk på google, snakk med de lokale og let etter de skjulte perlene.

2. Vær riktig kledd

IMG_4062.jpg

Kle deg etter været.

Det hjelper ikke å jakte på nordlyset hvis du ikke er riktig kledd. Det samme er bilder på fjellet, ved sjøen eller andre steder for den saks skyld. Blir du våt og kald så gir du opp for tidlig. Hvem vil dra tilbake til hotellet for å hente mere klær? Nei, dette må du sjekke på forhånd.

Gode lommer er viktig. Det ble aldri for mange av dem.

3. Det er riktig størrelse på utstyret som teller

Men ikke så mye som du tror. Jeg bruker vanligvis to objektiv. Et 24-105 mm og et et 70-200 mm. 35 mm er den mest vanlige brennvidden. Min erfaring er at å bruke noe som er mindre enn 24 mm er umulig uten at bildene blir fordreid.  Jeg bruker ofte Image Stabilization. Det gir meg mulighet til å ta bilder selv om det ikke er mye lys og jeg kan bruke lengre lukkertid. Husk å bruke filter foran på objektivet. Det forlenger "levetiden" til objektivene dine betraktelig.

4. Dropp teleobjektivene

Gå nærmere motivet neste gang.

Gå nærmere motivet neste gang.

Når du tar bilder av mennesker så skal du gå nært nok til å komme i kontakt med dem. Spør alltid om lov til å ta bilder. Og dersom du først tar kontakt med menneskene så får du en mulighet til å komme i kontakt med deres samfunn og liv. Noen ganger har slike møter vært helt fantastiske. Og jeg husker at vi skulle ta bilde av en mann som spilte i en kirke. Han inviterte oss hjem til en privat  ukulelekonsert. Ikke bruk for stor brennvidde. Gå nærmere.

5. Engasjer deg i fotoobjektet

Y24A9950_21.jpg

Sommerglede i bakhagen

Bruk tid til å bli kjent med fotoobjektet ditt. Ikke vær redd for å spørre om tillatelse til å ta bilde. De fleste mennesker er både glade og smigret over å ha blitt spurt om å bli tatt bilde av. Ikke glem å gi dem informasjon om deg selv. Og send dem gjerne en kopi av bildet etterpå.

Kilde: National Geographic/Ytravelblog