Her kan du følge i fotsporene til Jo Nesbø

Her kan du følge i fotsporene til Jo Nesbø

Du trenger ikke nøye deg med bare bøkene og musikken.

Her, i det røde huset i denne vestre delen av Solbakken i Molde bodde Jo Nesbø. Foto: Odd Roar Lange

(Odd Roar Lange): De fleste forfattere henter mye inspirasjon fra sin egen oppvekst, barndom og ungdom. Debutanter hevder ofte at det er lite å hente i egen barndom. Litt senere kommer det gjerne fram at mange karakterer og opplevelser er mer eller mindre selvopplevd.

I Oslo kan du være med på guidede turer der du følger i sporene til etterforsker Harry Hole. Hole er hovedpersonen i de fleste av Jo Nesbøs bøker, og disse er nå oversatt til over 40 språk. Uansett hvor du reiser i Europa så vil du finne Jo Nesbø-bøker i bokhandelene.

Jo Nesbø - i en bokhandel i Zadar i Kroatia.                Foto: Odd Roar Lange

Hvor kom han fra?

Harry Hole er etterforskeren med en fortid og et navn som neppe hentes direkte fra barndommen til Jo Nesbø i Molde. Men det er ikke usannsynlig at navnet er inspirert av én eller flere personer som var kjente i Molde og Romsdal da Jo Nesbø vokste opp der på 60- og 70-tallet.

Harry Hestad og Harry Hågensen var to av «Harry H»-er hver på sin måte var «kjendiser» i Molde. Og i lokalsamfunnet var også lensmann Terje Hole i Nesset kommune en kjent person. Kombinasjonen kunne ha være tilfeldig - men har vært en sterk inspirasjon for Nesbø.

På flyttefot

Mølleråsen, og den nedlagte «90-metersbakken» — i midten. Foto: Odd Roar Lange

Tirsdag 29. mars 1960 ble Jo Nesbø er født i Oslo. I 1968 flyttet foreldrene, Jo og hans to brødre, Knut og Per, til Molde. Nesbøfamilien bodde først i rekkehusene øst for blokkene i Solbakken. Senere kjøpte de det røde huset i vestre del av Solbakken. Huset ble kalt «Sesseng-huset» etter tidligere eiere. Og oppveksten i Solbakken 13, det røde huset med den storslagne utsikten i Granlia, har naturligvis satt preg på Jo Nesbøs bøker og sanger (i fra gruppa DiDerre).
En av de mest kjente sangene er 90-metersbakken som har sin opprinnelse fra hoppbakken like bak villaen i Solbakken 13 - Mølleråsen.

Den største bakken i anlegget er en 48-metersbakke, som er blitt «udødeliggjort» gjennom Di Derres sang " 90-metersbakken ", som skildrer en reell hendelse fra 70-tallet der en ung moldemann hoppet i bakken på kveldstid.  

Men noen av kameratene skrudde av flomlyset i satsøyeblikket og den unge hopperen suste for full fart ut i stummende mørke.

Slik endte det

Mannen falt naturligvis stygt, og endte ute i krattskogen. Han kom mirakuløst nok uskadet fra hendelsen, som blir gjenfortalt i DiDerre-sangen.
Moldes 90-metersbakke er på Skaret, 12 kilometer lenger mot øst, men den dramatiske hendelsen skjedde altså i Molde. Det lengste hoppet gjort i Mølleråsen er på 38,5 meter og ble utført av Johan Remmen Evensen i 2009. Den gamle bakken ligger midt i hoppanlegget og er nå stengt på grunn av alderdom og slitasje fra tidens tann. Men resten av anlegget er i full drift og med stor sommeraktivitet.

Nå er hoppbakken min «hage» og min veranda er blitt «Jumpers Lounge». Kom gjerne innom for en kaffe, et glass øl eller litt champagne om du vil.

Storsalen på Folkets Hus i Molde lå i øverste etasje. Den endte i en sang. Foto: Odd R. Lange

Skolegang

Jo Nesbø gikk på Langmyra barneskole, med rektor Beinnes som myndig overhode, noen få hundre meter fra hjemmefra.
Og her ligger også den nå nyoppussede gymsalen, som kanskje har vært inspirasjon til plata Gym som utkom i 1996.  
Deretter ble det Bekkevoll ungdomsskole, der den gamle skolen er revet og ny er på plass - på samme sted som den gamle - I Moldelivegen 100.
Ellers er mange av DiDerre-sangene inspirert fra oppveksten i Molde.

Barneskolen, med gymsalen helt til høyre i bildet.                Foto: Odd Roar Lange

Rumba med Gunn, som startet i Storsalen på Folkets Hus er en av dem. I dag er storsalen omgjort til kontorlokaler. Men dansegulvet, parketten, er tilbake.
I mange byer er et vanlig med informasjonsplaketter som viser turister hvor deres kjente forfattere har bodd. 
I Molde er det ingen slike etter Jo Nesbø som er byens soleklart bestselgende forfatter.

Det knirket i parketten, noe tungt var på vei ... i den gamle storsalen på Folkets hus.
Foto: Odd Roar Lange

Fotball

Jo Nesbø ble Norgesmester i fotball for juniorer med Molde FK i 1978 - sammen med blant annet broren, nå avdøde Knut (kjent NRK-profil)
Molde FK spilte den gangen sine kamper på det som i dag omtales som «gamlestadion», men som offisielt heter Molde Idrettspark og ligger i Idrettsvegen (og på sørsiden av Moldelivegen).

Molde burde selvsagt gjort mye mer ut av Jo Nesbø. Helst sammen med Jo Nesbø. Jeg håper det blir noe av det.

Molde Idrettspark - eller på folkemunne, «gamlestadion».           Foto: Odd Roar Lange


Kjenner du til tema fra Molde som er endt opp i forfatterskapet til Jo Nesbø? Send gjerne et tips til orl@thetravelinspector.no eller en sms til 90583485

Kjærligheten til Molde

– Så hvordan er kjærligheten til Molde og Oslo fordelt nå? spør Hanne Mauno i dette portrettet i Dagsavisen.
Nesbø smiler, får et varmt glimt i øynene.
– Jeg holder fortsatt med fotballklubben Molde. Så definitivt! Ellers tror jeg at jeg har et automatisk outsider-instinkt, som kanskje er typisk for forfattere. Jeg bodde i Molde fra jeg var åtte til jeg var 19 år, og hele den tida oppfattet jeg meg selv som en Oslo-fyr som bodde i Molde. Men da jeg flytta fra Molde og til Bergen, der jeg studerte, og siden til Oslo, så oppfatta jeg meg selv som en Molde-fyr i Oslo.
– Det blir visst aldri riktig for deg, det der?
– Altså, jeg er veldig glad i Bergen, jeg er glad i Molde og jeg er glad i Oslo. De formative årene mine hadde jeg nok likevel i Molde, så nå er jeg vel blitt en Molde-gutt som stort sett har bodd mesteparten av mitt liv i Oslo...

Slik reiser du til Molde: 

Reisetid med bil
- fra Oslo ca 7 timer
- fra Bergen ca 9 timer
- fra Trondheim ca 4 timer

Med tog
Nærmeste jernbanestasjon ligger på Åndalsnes, og derfra kan du ta korresponderende buss til Molde. Kjøreturen tar ca en time. Det går tog fra Oslo, og fra Bodø via Trondheim og Dombås
www.nsb.no

Med båt
Både nordgående og sørgående hurtigrute har daglige anløp til Molde
www.hurtigruten.no

Med fly
SAS, Norwegian og Widerøe har flyvninger flere ganger daglig til og fra Molde.
Molde Lufthavn Årø ligger 10 minutter unna Molde Sentrum. 
www.sas.no
www.norwegian.no
www.wideroe.no

Mer om Molde

Thetravelinspector.no er Nordens største reiseblogg. Det har vært relativt sparsomt med reportasjer fra min hjemby Molde tidligere. I uke 29 skal jeg gjøre et realt unntak. Molde Internasjonal Jazzfestival starter den 17. juli. Og dagene før - og gjennom festivalen finner du ulike reportasjer fra Molde og omegn på Thetravelinspector.no

Har du tips til hva jeg bør skrive om? Send det gjerne til orl@thetravelinspector.no

 

 

Nye sommertider: Vil vil yte - ikke bare nyte

Nye sommertider: Vil vil yte - ikke bare nyte

Flyselskapet oppbevarte flymaten på do!

Flyselskapet oppbevarte flymaten på do!