Disse tabbene må du unngå når du kjøper flybillett

Her er feilene som kan koste deg mye penger.

(ODD ROAR LANGE): Det er fort gjort å gjøre små feil når man skal bestille flybillett. Men unngår du tabbene så er mange penger spart.

Riktig navn

Pass på at navnet ditt på billetten er akkurat den samme som navnet ditt i passet ditt. Dersom du har skiftet navn, men ikke rukket å endre passet så bestiller du etter det gamle navnet. Flere flyselskap er svært nøye på dette, og å endre navnet på billetten koster fra noen hundrelapper til flere tusen kroner. Sjekk stavemåten nøye når du bestiller. Én bokstavfeil kan være nok.

Hvilke regler gjelder, egentlig?

Sjekk hvilke regler som gjelder i det landet du skal til. Det er lett å glemme viktige dokumenter eller å bomme på hvor lenge passet ditt må være gyldig. Utenriksdepartementets Landsider er svært viktige å denne sammenhengen. Sjekke disse i god tid før du reiser - og husk at ing kan ha endret seg siden sist du var der.

Bestill et bra sete

Når du først skal bruke mange tusen kroner på ferien så er det dumt å få den ødelagt fordi du må sitte trangt og dårlig. Bestill sete ved nødutgang (om du kan), eller sjekk med nettstedet Seatguru for å finne de beste setene på det flyet du skal reise med. Å betale for gode seter er turens beste investering. Jeg har aldri angret på dette.  

Ring for hjelp

Dersom noe går galt med flighten din så ikke stille deg opp i en endeløs kø ved serviceskranken for å endre bilett. Med mindre du havner helt først, da... Lagre heller telefonnummeret til flyselskapet ditt på din telefon og ring dem direkte for å få dem til å hjelpe deg. Ikke bruk selskapets hovednummer, som gjerne er et 815-nummer (eller tilsvarende), men lagre direktenummer til en mindre flyplass. Det er selvsagt mulig å ringe mens du står i køen, så har du dobbeltsikret deg.

Sjekk detaljene

Ikke trykk på betaling av billetten før du har lest sakte og nøye over alle detaljer. Det er riktig fort gjort å bestille feil måned eller feil årstall. I beste fall kan du endre uten omkostninger (like etter bestilling eller fordi du har en fullprisbilett), eller du må betale mange hundre kroner for å endre billetten. 

Håndbagasjetrikset

De fleste har med seg en sekk eller halvstor bag som håndbagasje (kanskje enda større). Og denne må legges i hyllen over deg. Pakk de nødvendige småtingene som du trenger under flyturen i en egen pose i håndbagasjen. Ta posen ut ha den under stolen foran deg, og legg resten opp i hylla. Så har du bok, Ipad, en flaske vann, høretelefoner e.l. i posen som du lett får tak på reisen. 

Dette er 10 ting flyselskapet ikke ønsker at du skal vite.