Tips: Da får du flybilletten billigst

Dette må du vite før du bestiller nye flybilletter

(ODD ROAR LANGE): Billige sydenturer står høyt på ønskelista til Thetravelinspector.no sine mange lesere. Derfor har veldig mange fått med seg denne artikkelen om akkurat dette temaet.
Og om mulig, så er det enda flere som lurer på når det er smart å kjøpe flybilletter. Hvilken ukedag og hvor lenge før reisen bør man kjøpe dem? Og finnes det noen ulemper ved å bestille for tidlig?

Nærmer seg «normalen»

La oss først ta et blikk på reiselivsprognosene for 2024. For disse tallene er - dersom de slår til - til syvende og sist avgjørende for sluttresultatet: prisen på flybilletten din.
Europa, som omtales om verdens mest besøkte region, nærmer seg reiselivsnivået vi hadde før pandemien. Europa nådde hele 94 prosent av pre-pandemiske 2019-nivåer i 2023 og er på vei til full bedring i 2024.

I følge UNWTO World Tourism Barometer gjenopprettet internasjonal turisme 88 prosent av nivåene før pandemien i 2023 med anslagsvis 1,3 milliarder internasjonale ankomster.
For flyreiser kommer den gamle normalen enda raskere.

Foto: Odd Roar Lange

Den viktige dagen

Hva har så dette med prisene på reiser å gjøre?
Ganske mye. For, kort oppsummert vil priser på flybiletter settes etter tilbud, etterspørsel, historiske data og statistiske modeller for utviklingen av prisene. Det sitter ingen enkeltperson som følger med på prisene og etterspørsel og setter billlettprisen etter det.
Det finnes ikke lenger noe som heter den beste ukedagen å kjøpe flybilletter på. Men du bør vite hvor lenge før en reise du bør bestille. Data fra Google viser at dette er ca 70 dager før avreisedagen. Men allikevel er statistikk som en lyktestolpe: God å lene seg mot, men den lyser bare opp et lite område…
Derfor bør du følge godt med nå.

Derfor blir det dyrere

Alle spor peker mot en økt etterspørsel etter flybilletter i 2024. Større en noen gang. Samtidig har verken flyselskapene eller flyplassene rom for økt kapasitet.
Flyselskapene i verden hadde 4,5 milliarder passasjerer i 2019. I år vil de trolig frakte 4,7 milliarder, tror organisasjonen International Air Transport Association (IATA).
Samtidig er uroen i Midt-Østen med på å skyve oljeprisene opp. Disse kostnadene, samt andre økte utgifter for flyselskapene og flyplassene, gjør én ting med billettprisene: De flyttes over til de reisende.
Det blir neppe noen eksplosiv økning i flybillettprisene. Men alt tyder på at januar og første halvdel av februar er den beste tida å kjøpe flybilletter på, dersom du jakter på de billigste.
Flyselskapene har allerede lagt ut for salg billetter til sommerprogrammet, så det er ingenting å vente på.

Ulempene

Men er det ingen ulemper med å bestille sommerreiser allerede nå?
Det er selvsagt ingen som har den absolutte fasiten for hvordan sommeren kommer til å bli seende ut. En norsk knallsommer når det kommer til vær, virker dempende på reiselysten. Det betyr at antall restplasser og flybilletter til lave priser på flyreiser i siste liten kommer til å øke. Etternølerne kan vinnerne.
Flyreiser og -tider kan også bli endret.
Flyselskapet kan endre flyavganger og du mister retten til såkalt standardkompensasjon dersom dette skjer minst 14 dager før avreise.
Den taper du også dersom du samtidig blir tilbudt ombooking slik at du kan reise maksimalt to timer før opprinnelig planlagt avgangstid, og/eller nå det endelige bestemmelsesstedet senest fire timer etter opprinnelig planlagt ankomsttid.

Tidsfristene som gjelder

Det samme gjelder dersom det er mindre enn sju dager før avgang skal du bli tilbudt en ombooking som fører til at du kan reise høyst én time før planlagt avgangstid og ankomme bestemmelsesstedet senest to timer etter planlagt ankomsttid.

Dersom du har bestilt flybillett via en tredjepart, og ikke direkte hos flyselskapet, må du snarest registrere reisen din hos flyselskapet - gjerne via selskapets bonusprogram - slik at du er sikker på at de får varslet deg ved eventuelle endringer.
Dersom du bestiller en pakkereise i god tid før avreise kan prisen stige og du får beskjed om å betale inn mer før turen kan starte.

Kreve Ekstra betaling

Pakkereiseloven § 19 sier at arrangøren kan øke prisene på allerede inngåtte pakkereiseavtaler hvis tilstrekkelige forbehold er tatt i avtalen med den reisende. Den samme bestemmelsen setter likevel grenser for hvilke forhold som kan føre til økninger i prisen.
Prisen på pakkereisen kan bare økes som en direkte følge av endringer i prisen på persontransport som følge av prisen på drivstoff eller andre energikilder.
Prisen kan også økes dersom det kommer som følge av endringer i skatte- eller avgiftsnivået for reisetjenestene som inngår i avtalen, eller valutakurser av betydning for pakkereisen.
Dersom prisen skal økes, skal den reisende få beskjed seinest 20 dager før pakkereisen begynner. Prisendringer tettere opp til avreise enn 20 dager er ikke lov.
Hvis den arrangøren foreslår å øke prisen på pakkereisen med mer enn åtte prosent, har den reisende rett til å avbestille pakkereisen uten å betale gebyr. Arrangøren kan sette en frist for slik avbestilling.

Om The Travel Inspector:

Thetravelinspector.no har ingen betalte artikler eller lenker. Opplever du uønskede eller falske annonser på thetravelinspector.no? Send meg gjerne en beskjed og legg ved lenken til annonsen, slik at den kan fjernes fra nettsiden.

Om Odd Roar Lange:

Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.
Odd Roar Lange er også fast bidragsyter med reisereportasjer, kommentarer og reisetips i Dagbladet og på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.
Du kan følge reisene på instagram her.
Har du en kommentar eller et tips, så kan du sende det her.