Ja, det er mulig å reise til Sverige, men ...

…det er en viktig ulempe du må vite om

Det er lov å reise til Sverige, men er er det lurt av den grunn?        Foto: Odd Roar Lange

Det er lov å reise til Sverige, men er er det lurt av den grunn? Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): La det være sagt med en gang: Dette er ingen oppfordring til nordmenn om å reise til Sverige nå. Men det er svar på et spørsmål som veldig mange lesere stiller, og antall henvendelser har økt veldig de siste to ukene.
Kort fortalt: Det er lov å reise til Sverige, men det medfører at du må i 10 dagers karantene etter at du har kommet hjem.

Ikke forbud

UD anbefaler i sitt reiseråd for Sverige at man ikke reiser til Sverige nå. Norske reiseråd, utstedt at Utenriksdepartementet er ikke det samme som et reiseforbud. Men det er en sterk oppfordring til å følge rådet. Å ikke følge rådet, som egentlig burde ha byttet navn til reiseadvarsel, kan få store konsekvenser. Først og fremst at du kan øke risikoen for å ta med covid-19-smitte til Norge.
I tillegg vil reiseforsikringen din, med få unntak, ikke gjelde. Fremtind og Eika er blant selskap som dekker ikke-korona-relaterte hendelser.
Utenriksdepartementet gir offisielle reiseråd når det er grunn til å råde nordmenn fra å reise til et bestemt land, område eller en region, eller til å forlate stedet. Offisielle reiseråd gis og oppheves etter en helhetsvurdering av situasjonen for norske borgere. Et reiseråd er altså et råd, ikke et forbud.

Shopping i Sverige

Nei, du kan ikke dra på shopping i Sverige uten å måtte i 10 dagers karantene etterpå. Du unngår ikke karantene selv om du bruker ansiktsmaske under hele oppholdet i Sverige, eller selv om du holder god avstand til alle andre mennesker. Dersom du bryter karantenereglene risikerer du å bidra til importsmitte til Norge, og du risikerer 20 000 kroner i bot.

Karantene

Dersom du reiser til Sverige, for å se til hytta di, en leilighet eller sommerhuset så må du i 10 dagers karantene etter hjemkomst dersom du har overnattet i fritidsboligen. Dette gjelder uansett varighet av oppholdet i Sverige. Å sjekke egen eiendom regnes ikke som nødvendig ærend i smittevernfaglig forstand dersom du overnatter. Dersom du tar det som dagstur, uten innlagt shopping og andre stans så trenger du ikke å gå i karantene.
Her kan du lese alt om hvordan karantenetiden skal gjennomføres ved hjemkomst til Norge.
Det er lov å kjøre gjennom Sverige på vei til til finske områdene som regnes som gule. Du kan ikke stoppe for shopping i Sverige. Og her må du til en hver tid sjekke om Finland har egne innreise- og karanteneregler.

IMG_7331.jpeg

Jobbreiser

Det er egne karanteneregler for helsepersonell som dagpendler fra Sverige eller Finland, og for arbeids- og oppdragstakere som mer enn én gang i løpet av en 10 dagers periode krysser grensen til Norge fra områder i Sverige eller Finland med karanteneplikt.
Dette inkluderer studenter, elever på videregående, flypersonell, togpersonell og yrkessjåfører av langtransport.
Disse må blant annet testes for SARS-CoV-2 minst hver syvende dag. Personer som Norge har invitert av utenrikspolitiske grunner, samt personer som krysser Norges grenser i forbindelse med gjennomføring av avtalt eller fastsatt samvær mellom foreldre og barn, eller delt bosted for barn, er helt unntatt innreisekarantene. FHI anbefaler allikevel at disse tar en test etter ankomst til Norge. Og at de så langt som mulig frivillig følger karantenereglene.

Trenger du pass i Sverige?

Ta alltid med deg passet dersom du skal reise ut av Norge. I lys av innskjerpet grensekontroll i Europa, bør gyldig pass alltid medbringes på reiser i utlandet, også i Norden. Foreløpig er kun pass et gyldig norsk reisedokument og bekrefter norsk statsborgerskap.
Hotell, fly- og fergeselskaper krever ofte pass ved innsjekking. Sjekk alltid med relevant reiseoperatør eller hotell.
Visste du at Norge har fått nye pass? Du kan lese mer om det her.

Glem shoppingturen til Sverige nå.                                                             Foto: Odd Roar Lange

Glem shoppingturen til Sverige nå. Foto: Odd Roar Lange

Røde og gule land

Utenriksdepartementet fraråder altså alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Herunder hele Sverige.
Det er gjort unntak for følgende områder i Norden: I Danmark: Færøyene og Grønland. Legg altså merke til at resten av Danmark er merket rødt, og det medfører karantene dersom du drar dit på ferie eller shopping.
Karantenen - fra alle land - gjelder fra da du passerer grensen til Norge på returen.

Flere gule områder

Skjermbilde 2020-11-22 kl. 10.00.41.png

I Finland gjelder disse unntakene (per 21.11.2020): Du kan reise til sykehusdistriktene Birkaland, Kajanaland, Mellersta Österbotten, Norra Karelen, Päijät-Häme, Satakunta, Syd-Österbotten, Södra Karelen, Centrala Tavastland, Mellersta Finland og Norra Savolax.
Årsaken til unntaket er at disse områdene etter Folkehelseinstituttets vurdering har tilstrekkelig lav smittespredning.
Landlisten oppdateres minst hver 14. dag.
Kart over røde og gule land og områder samt mer informasjon om smittevernkriterier finner du på  Folkehelseinstituttets nettsider.

Dette bør du gjøre

Jeg oppfordrer alltid alle norske borgere om å registrere sin reise på reiseregistrering.no. På denne måten kan UD nå deg med viktig informasjon.

Derfor skal du ikke reise til Sverige (eller andre land)

Når du lar være å reise så er det fordi du gjør det for vennene dine, for familien din og for lokalmiljøet ditt. Flere grunner trenger du ikke. Sverige kan vi reise til senere. Og da kommer jeg med mange gode tips til deg.