Her blir jeg ranet på Gardermoen

Disse fellene er satt opp helt lovlig - men du kan unngå dem 

Dette er nesten en dårlig spøk. Det er i alle fall dårlig norgesreklame. Foto: Odd Roar Lange

(Odd Roar Lange): Norges hovedflyplass har over 20 steder som selger mat og drikke til passasjerer. Snart skal det økes til 37 (pluss ti kiosker). Felles for dem alle er at de har skrudd prisen så høyt at de nesten når opp til taket i de høye flyplasslokalene.  

Prissjokk for turistene

Rådyrt og dårlig - det gjelder både O´Leary og andre spisesteder på Gardermoen. Foto: Odd Roar Lange

Er det noe som virkelig sjokkerer de utenlandske reisende så er det prisene på disse spisestedene. Her har Innovasjon Norge, som jobber for å få flere turister til Norge, en jobb å gjøre.
Jeg reiser i perioder mer enn mange andre, og jeg prøve virkelig å unngå å måtte kjøpe mat på Gardermoen, men det er ikke alltid det lykkes. 
Hovedårsaken til at jeg styrer unna er i første rekke prisene, som er alt for høye i forhold til det man får servert. Men heller ikke kvaliteten er stort å juble for. Jevnt over er det svært lavt nivå.

Når en baguett og Pepsi koster svimlende 124 kroner, og en langt under middels god hamburger koster 199 kroner, da er det langt over grensen for hva som bør aksepteres. Ett (1) stykke pizza fra Peppes koster 45 kroner. Forstå det, den som kan. 2 stykker pizza og dispenserbrus= 129 kroner.

Matbonger

Ja, det er selvsagt frivillig om man vi spise på flyplassen. I alle fall ofte. Hvis det skyldes at flyet er forsinket kan man få matbonger hos flyselskapet.
Dette har du krav på hvis flyet er forsinket.  Og da er det i alle fall ikke din egen konto det går ut over - med mindre du klarer å finne et måltid til under 200 kroner. Men det skal godt gjøres For hamburgeren med en halvliter dispenser-brus hos O´Leary kostet 260 kroner!
At det for fire personer skal koster 1040 kroner for en hamburgermiddag er et ran. Særlig når maten holder samme kvalitet som fra frysedisken på en ikke altfor bra dagligvarekjede.  

Danske priser, kontra Gardermornprisene.                             Foto: Odd Roar Lange

Jeg mener ikke at man skal være gjerrigknark når man reiser. Men dette er å kaste penger ut av vinduet.

Her er 7 ting du ikke bør kjøpe på flyplassen.

Noen timer før prissjokket på Gardermoen hadde vi spist på Stella restaurant på Kompanistrædet midt i København. Tre personer, og her ble det også en stor øl til maten, og en samlet pris på 525 norske kroner for alle tre. Et par dager tidligere, på Cafe Norden som ligger midt på Strøget, to gedigne middager av høy kvalitet, med stor øl og en hjemmelaget istè: kroner 455 kroner. 

Matpakke

Jeg har ved de fleste anledninger brukt følgende metode for å styre unna de dyre spisestedene: Det aller enkleste er faktisk å ta med seg matpakke hjemmefra, og å ta med en tom flaske som du fyller med gratis dispenser-vann inne på flyplassen (dispenser står blant annet like etter sikkerhetssjekken). Vær obs på at ikke alle flyselskap tillater at du spiser medbrakt mat på flyet. Og vær uansett litt omtenksom når det gjelder pålegg på matpakka. Du trenger ikke ta det pålegget som lukter mest...

Loungen

Eller, du kan - hvis du reiser med SAS innenriks - kjøpe deg adgang i SAS-loungen for 179 kroner.

Dersom du reiser utenriks kan du også kjøpe deg adgang (hvis du ikke har gullkort eller reiser på de dyreste billettene) med SAS og deres samarbeidspartnere - eller med en rekke av de andre selskapene. Prisen er i utgangspunktet 300 kroner, men det er fra tid til annen 2 for 1-tilbud og andre rabatter, så sjekk dette. I loungen kan du både spise og drikke gratis. Så her sparer du fort inn pengene.

PS: Hvis du reiser med tidligfly fra Gardermoen utland, og ser noen sitte klokka 07.00 og kose seg med en pils, da kan du med stor sannsynlighet anta at dette er nordmenn.
Utlendingene blir nemlig nærmest avholdsfolk bare av å kikke på prislisten...

Hva synes du om prisene på Gardermoen? Skriv gjerne din mening i kommentarfeltet lengre nede.
Og jeg skal følge opp denne saken. Spørre de ansvarlige bak spisestedene hvorfor prisene er så høye, og spørre de ansvarlige på flyplassen hvorfor de aksepterer at flypassasjerer nærmest blir ranet.  

Fikk du med deg disse?